Як зробити світильник власноруч: три найпростіші способи

13.11.2022 17:55 Корисно
На Харківщині багато у кого по коморах про всяк випадок зберігаються старовинні гасові лампи. Тепер їх час настав, але вони мають великий недолік – стійкий запах гасу, який поступово просякає одяг та побутові речі. А що робити, якщо немає ані гасової лампи, ані навіть свічок?

Не слід впадати у відчай. Доволі легко самотужки зробити пристрої, які будуть одночасно і освітлювати, і трохи обігрівати приміщення. 

«Слобожанська лампада». Для її виготовлення необхідні скляна баночка, харчова фольга, вата, резинка, соняшникова олія, сіль та вода. Скляну баночку треба трохи більше ніж на половину наповнити водою. Потім на воду налити підсолену соняшникову олію на товщину близько 2 см.

Слобожанська лампада

Харчову фольгу слід скласти в чотири шари і по центру проколоти дірку для просування гніту, який треба скрутити з вати. Потім довгий кінець гніту необхідно занурити у підсолену олію, а фольгу обжати таким чином, щоби вийшла імпровізована кришка для банки з маленьким конусоподібним заглибленням від країв до центру. Для надійності кришку по периметру прив’язати до банки резинкою –  і все, пристрій готовий для тривалого використання. Просяклий гніт горить довго, дає світло та тепло. Кришка з фольги додатково виконує роль теплового рефлектора.

Слобожанська лампада

 Картопляна свічка. Її зробити ще легше. Для цього в бульбі картоплі середнього розміру треба прорізати отвір для гніту, який  можна скрутити з медичної або господарської марлі. 

картопляна свічка
Гніт змочити у підсоленій соняшниковій олії та опустити до глибокого блюдця з такою ж олією, картоплю покласти на центр цього блюдця і підпалити кінчик гніту, що стирчить зверху. Картопляна свіча дуже довго дає світло й тепло та легко відновлюється.

Окопна свічка. Вона горить максимально довго та ще й зігріває приміщення.  Для її виготовлення підходить будь-яка металева банка з-під консервів. 

Окопна свічка
Банку треба ретельно помити та обрізати зазубрені краєчки відкупореної кришки. За розміром висоти банки скрутити рулончик картону від пакувального ящика і вставити в банку таким чином, щоб між кільцями спіралі з картону був деякий простір. Саме цей простір залити розігрітим до рідкого стану парафіном. Важливо, щоб після застигання парафіну картон для можливості підпалювання виглядав над парафіном приблизно на 5-7 мм. Окопна свічка, що зроблена з півлітрової консервної банки, здатна горіти до 9 годин і давати стільки тепла, скільки вистачає навіть для розігріву їжі або підігріву води. 

Пам'ятайте!

Який би спосіб освітлення ви не використовували, нагадуємо про дотримання правил пожежної безпеки. Ні в якому разі не залишайте дітей сам на сам з відкритим вогнем і контролюйте роботу цих засобів.