Місячний календар садівника та городника на листопад

06.11.2022 12:16 Корисно
У листопаді саме час зробити все, щоб наступного року був вдалий урожай.

Роботи в огороді...
 
Досвідчені городники відкладають сівбу під зиму моркви, шпинату, петрушки, цибулі чорнушки, зелених культур до того моменту, коли вже трохи підмерзне ґрунт. В удобреному,  перекопаному та вирівняному ще в жовтні грунті загодя нарізають борозенки для майбутньої сівби. Коли ґрунт трохи підмерзне, тоді в ці борозенки треба помістити насіння, а зверху його присипати запасеним для цього перегноєм або компостом, щоб воно не зійшло  раніше строку. 

Якщо у вас ще залишилися качани на грядках, настав час їх зрубати і відправити на зберігання або переробку, а стебла разом з корінням видалити з грядки.

Також якщо ви не зробили це в жовтні, то видаліть у теплицях найвищий шар ґрунту – до 5 см, в якому могли зберегтися збудники хвороб та шкідники, а замість нього насипте шар свіжого ґрунту із суміші перегною, компосту, торфу. Зібраний ґрунт зазвичай виносять на грядки, де навесні будуть посіяні інші овочеві культури. Можна також закласти в теплицях основу теплої грядки для раннього вирощування теплолюбних овочів – томатів, перців, огірків.

Деякі городники наприкінці жовтня і на початку листопада перекопують свою ділянку, не розбиваючи грудки, щоб ґрунт промерз і загинули шкідники, що є в ньому. Заготуйте поживний ґрунт, який навесні буде потрібен для розсади. Його треба зберігати так, щоб за необхідності можна було швидко дістати. Зберіть усі рослинні рештки і покладіть у компостну купу. Щоб компост не промерз і не вимивався дощами, компостну купу потрібно вкрити на зиму щитами, руберойдом або плівкою.

 ...та в саду 

На початку листопада листя вже облітає. Його регулярно треба збирати та знищувати, бо саме в листі ховаються на зиму шкідники. Крона без листя добре проглядається, краще видно всі тріщини на стовбурі – стали помітні всі павутинки та інші потаємні місця, де ховаються шкідники. Їх потрібно видалити, а також зрізати всі зламані та сухі гілки. Якщо не зробили це в жовтні, побіліть стовбури дорослих плодових дерев садовою побілкою або сумішшю вапна з мідним купоросом: 2,5 кг вапна і 500 г мідного купоросу на 10 літрів води. 

Штамби молодих дерев, щоб уникнути опіків кори, білити не потрібно. Їх треба захистити від гризунів та холодів сосновими гілками або синтетичною тканиною від мішків з-під борошна чи цукру. У молодих плодових дерев зв’яжіть скелетні гілки разом із центральним провідником для захисту від обломів, якщо буде рясний снігопад.

Минула зима завдала багато шкоди  посадкам чергуванням відлиг та холодів. Тому дуже важливо затримати в саду якнайбільше снігу, тоді рослини будуть захищені від морозів. Для того щоб сніг не здувало вітром, потрібно встановити на ділянці щити або накидати гілок, які затримають сніг. Особливо це важливо на суничних грядках, адже в суниці коренева система поверхнева. Потрібно пройти вздовж рядків суниці та уважно оглянути посадки. Якщо в якихось кущиків оголилося коріння, на нього потрібно підсипати звичайну землю чи компост і торф.

Звіряємось із Місяцем

Місячний календар садівника та городника на листопад 2022 р.
Фази Місяця на листопад 2022 р.:
Зростаючий Місяць: 1–6 листопада;
Повня: 7–10 листопада;
Спадаючий Місяць: 11–22  листопада;
Молодик: 23–25 листопада;
Зростаючий Місяць: 26–30 листопада.


Сприятливі дні для посіву та посадки: 2–6, 10–15, 17–21, 25–29.
Несприятливі дні для посіву та посадки: 1, 7–9, 16, 22–24, 30.

Автор: Інна Можейко