Яка свічка буде ефективною

10.11.2022 15:27 Корисно
Росіяни нищать наші об'єкти енергетичної інфраструктури, і світла на Харківщині може не бути по декілька годин на добу. Тому свічка – це справжня чарівна паличка.


Свічка – це найпростіше, що можна придумати. За матеріалом виготовлення вони бувають декількох типів: воскові, стеаринові, парафінові, гелеві.

Розбираємося з різновидами

Воскові свічки є найбезпечнішими для здоров’я людини та екології. Вони  відомі людству з ІІ ст. до н. е. Такі свічки  мають приємний солодкуватий, дещо медовий запах і антибактеріцидні властивості. Найменша воскова свічка горить близько години, зовсім не залишає кіптяви, а її аромат заспокоює психіку. Проте віск має високу собівартість, і тому свічки з нього коштують зовсім не дешево: мінімальна ціна за набір в Україні складає 150 гривень.

Стеаринові свічки виробляють з 20-х рр. ХІХ ст. з гліцерину і різноманітних рослинних олій – пальмової, соєвої, кокосової тощо. Вони горять до 45 хвилин, не шкідливі для здоров’я і дають концентрований, але доволі приємний аромат. Стеаринові свічки дещо дешевші за воскові й коштують від 100 гривень за набір.

Парафінові свічки з'явились у 50-х рр. ХІХ ст., коли винайшли технологію виділення парафіну з нафти. Такі свічки є продуктом хімічної перегонки нафтопродуктів, доволі сильно коптять, мають не дуже приємний запах та не корисні для організму людини. Тому зловживати парафіновими свічками, спалюючи одну за одною, не варто. Також треба робити невеликі перерви й провітрювати приміщення. Ще одним недоліком парафінових свічок є занадто швидке згоряння – приблизно за 25-30 хвилин. Але, попри недоліки, популярність парафінових свічок пояснюється їх низькою вартістю й, отже, максимальною доступністю для споживачів.

Гелеві свічки. Сучасний варіант свічок, який виготовляють з гелеподібних мінеральних олій або синтетичних вуглеводів. Їх перевагою є дуже довге горіння – близько 4 годин. Проте слід пам’ятати, що гелева свічка в деяких випадках дає дуже сильні спалахи, тому її рекомендують ставити на вогнетривку підставку та обкладати невеличкими камінцями.

Робимо свічку власноруч 

З вторинної сировини можна робити свічки самостійно, що суттєво зменшить витрати на їх придбання. 
Для цього знадобляться гноти, які скручуються з натуральних бавовняних або лляних ниток. Можна також використати як гніт прядив’яну мотузку. 
Для того щоб скручені нитки або мотузки перетворилися на гніт, їх потрібно натерти воском, парафіном або стеарином. Уже готовий гніт треба прив’язати на дерев’яну паличку та вкласти зверху на форму для свічки таким чином, щоб гніт звисав донизу форми точно по центру. 
Як форму можна використовувати одноразові пластикові або картонні стаканчики для чаю або кави. Крім того, форму різного діаметра можна виготовляти самостійно із харчової фольги. Для цього фольгу треба обгорнути навколо твердих круглих предметів з підворотом для денця з одного боку. 
Форми вже готові. Тепер треба підготувати віск, стеарин або парафін. Їх слід розігріти до 60 градусів на паровій бані. Для цього посудину з вторинною сировиною встановити на посудину з киплячою водою. Розігрітий таким чином до рідкого стану віск, стеарин або парафін розлити у форми і чекати, поки він охолоне і затвердіє. Після цього відв’язати дерев’яні палички з кінчиків гніту, підрізати ці кінчики до довжини в 1 сантиметр і зняти імпровізовані ливарні форми з готових для використання свічок.

Лайфхак: як збільшити кількість світла від однієї свічки
Як правило, нам не потрібне рівномірне освітлення всієї кімнати – тим більш, коли ми вимушені економити свої свічки. Тому його можна сфокусувати тим способом, який використовували в одному із стародавніх чудес світу – Олександрійському маяку. Для цього півколом навколо свічки потрібно розставити дзеркала, які декілька разів будуть відбивати світло від полум’я свічки у необхідному напрямку.

Увага!

При користуванні свічками дотримуйтесь правил пожежної безпеки. Ні в якому разі не залишайте дітей сам на сам з відкритим вогнем. 

Автор: Інна Можейко