Які продукти треба запасти на цю зиму та як їх зберігати

Promo
21.10.2022 13:18 Корисно
Мабуть, не залишилося українців, які б не визнали необхідність мати вдома запас продуктів харчування.

Коли по всій країні зникає електрика, перестають працювати магазини, аптеки, банкомати й навіть автомати з питною водою. Враховуючи підступність ворога, варто розуміти, що подібне може повторитися ще не раз. Потрібно мати запас продуктів та ліків, щоб спокійно перечекати, поки наші героїчні комунальники не відновлять роботу інфраструктурних об’єктів.

Чому виникає дефіцит

У лютому-березні 2022 року військові дії поблизу Харкова призвели до дефіциту продуктів харчування, причому дефіцит поширювався майже на всі продуктові групи. Ситуація стала наслідком проблем з логістикою. З часом поставки було налагоджено. Дякуючи ЗСУ, сили противника були відсунуті до кордону, тому ми можемо бути впевненими, що подібні труднощі для мешканців Харкова вже позаду.

Але ризик залишитися без можливості придбати все необхідне все ще існує. Дії противника спрямовані на заподіяння шкоди громадянському населенню шляхом знеструмлення цілих областей. Очевидно, що намварто готуватись до повторення підступних «акцій» і тримати напоготові генератори у Харкові. Але варто розуміти, що їх ресурс обмежений. Тому так важливо мати запасти продукти, які можна зберігати без холодильника і готувати без використання електроприладів.

Які продукти треба купляти під час війни

Коли мова йде про можливість вистояти у складних умовах, тут не до різноманіття на столі.

Яким вимогам повинні відповідати продукти «для війни»:

  • тривале зберігання без спеціальних умов;
  • можливість споживання у сирому вигляді; 
  • калорійнйсть;
  • наявність вітамінів та мінералів, важливих для здоровʼя людини.

Консервація

Досвічені спеці з виживання вважають головним продуктом війни консерви. Вони зберігаються роками, до того ж більшість з них досить смачні, і всі вони калорійні. Щоб зʼїсти консерву, не потрібен навіть посуд: рибу чи тушонку зручно їсти прямо з банки.

Консерв потрібно багато. На кожного члена родини – близько 20 банок.

Також можна запасти овочеві консерви та солоні або мариновані огірки, томати та інші овочі. Це допоможе урізноманітнити раціон та покращити смак страв.

Крупи, макаронні вироби

Треба зробити запас круп для приготування каш, але не варто скуповувати великі партії. У великих ємностях з крупами заводяться комахи. Тримайте запас круп у темному сухом місті й періодично перевіряти їх на наявність мошок.

Овочі та фрукти

Запасайте ті, що можуть досить тривалий час зберігатися без холодильника. Це картопля, капуста, гарбуз, цибуля, часник, яблука, цитрусові. Овочі та фрукти – джерело вітамінів та мінералів. Вони сприяють нормальній роботі ЖКТ, підвищують імунітет, покращують самопочуття. Більшість дарів природи можна їсти у сирому вигляді, що теж дуже зручно, якщо не буде ні світла, ні газу.

Солодощі, цукор

Цукерки, печиво та батончики – калорійні, ситні та смачні. Це ідеальна їжа для швидкого отримання енергії. Їх зручно носити з собою в рюкзаках. Вони майже не від чого не псуються і, навіть якщо втрачають товарний вигляд, залишаються їстівними.

Що ще треба мати напоготові

Крім їжі, у складних обставинах харківʼянам знадобляться ліхтарики, повербанки, спальні мішки, велосипеди та багато інших речей. Багато корисного можна знайти у Харкові в магазині Алло. Ми бажаємо, що всі ці речі вам знадобились виключно у мирних цілях.