Банк ліквідовано: як можна повернути свої гроші

11.05.2020 12:53 Корисно
фото: business.ua фото: business.ua
Коли в банку вже введено тимчасову адміністрацію, то стягнути кошти інакше, ніж це передбачено Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», неможливо.

Про це повідомив адвокат Роман Чумак. За його словами, до такого висновку прийшов Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду наприкінці квітня цього року. Справа, яку розглядав Суд, полягала в тому, що в грудні 2014 року громадянин уклав договір депозиту з банком. 28 квітня 2015 року він заздалегідь звернувся в банк із заявою про повернення вкладу 5 травня 2015 року, проте в ту дату йому було відмовлено.

У зв’язку з цим чоловік вимагав суд стягнути з банку вклад, відсотки за користування грошовими коштами, 3 % річних, пеню. А місцевий суд визнав банк неплатоспроможним, і почалася процедура ліквідації.

– Суди першої та апеляційної інстанції задовольнили позов лише в частині тіла вкладу і 3 % річних. Мотивацією такого рішення стало твердження суддів, що з моменту введення в банк тимчасової адміністрації і початку процедури його ліквідації стягнути кошти можна тільки на підставі Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», – розповів Роман Чумак. 

Читайте також: Куди звертатися, якщо вам недоплачують пенсію

Він також зазначив, що в касаційній скарзі громадянин посилався на Закон України «Про захист прав споживачів», який говорить: якщо виконавець не може виконати (прострочує виконання) роботу (надання послуги) згідно з договором, за кожний день (кожну годину, якщо тривалість виконання визначена в годинах) прострочення споживачеві сплачується пеня у розмірі трьох відсотків вартості роботи (послуги), якщо інше не передбачено законодавством. 

Але після вивчення доказів сторін Верховний Суд вказав, що в суперечках, пов’язаних з банком, в якому введена тимчасова адміністрація (процедура ліквідації), пріоритетним є Закон «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

– Відповідно до вищевказаного Закону після введення тимчасової адміністрації (або початку процедури ліквідації банку) вкладник може забрати свій вклад за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, – пояснив адвокат. – Так, Фонд гарантує можливість повернути свій вклад, включаючи відсотки, на день початку виведення Фондом банку з ринку, але не більше суми граничного розміру відшкодування коштів за вкладами. Сьогодні гранична сума відшкодування вкладу дорівнює 200 тисячам гривень. 

Читайте також: Харків «освітили» на 28 мільйонів гривень – прокуратура розпочала обшуки у мерії