Боротьба із шкідниками на городі: застосовуємо гірчицю

14.07.2023 18:20 Корисно

Усім відомо, що гірчиця – це не тільки приправа, а й добрий помічник у домі. А ось те, що вона здатна замінити «хімію» на городі у боротьбі зі шкідниками, знає не кожен. Головне – знати, як правильно її застосувати.

Суха гірчиця – унікальний засіб. Вона не шкодить ні людині, ні навколишньому середовищу, легка у використанні та дієва проти шкідників. Ще один її плюс – вона недорога та доступна.

Приготований розчин з гірчиці має не дуже тривалий термін зберігання, на відміну від сухого порошку. Його потрібно наносити зранку або ввечері – щоб не було сонця, адже сонячні промені можуть залишити опіки на рослинах. Якщо використати порошок у суху погоду, тоді він триматиметься на рослинах тиждень або більше.

  • Проти морквяної та цибулевої мухи. Змішайте гірчицю з попелом у пропорціях 1:3 та насипте на грядки перед висадженням насіння. Коли листя виросте сантиметрів на 5, насипте суміш між рядами та розпушіть. Через 2 тижні обробку слід повторити. Суміш можна використовувати кожні 14 днів, посипаючи міжряддя пастернаку, селери, моркви та петрушки.
  • Проти кліщів та попелиці. У відрі води розчиніть 100 грамів порошку, через три доби процідіть і розчиніть з водою у пропорціях 1:2. Додайте до суміші 30 мл господарського мила. Обприскайте насадження перед цвітінням та через 2 тижні після цвітіння. Після цього проводьте обприскування через кожні 14 днів.
  • Проти блішки. Ці шкідники атакують молодий дайкон, капусту, редьку, буряк та редиску. У відрі води розчиніть ½ склянки гірчичного порошку. Через пару годин пролийте грядки. Обробку буряку проводьте, коли на ньому виросте 4 справжні листочки. Для капустяної хрестоцвітої блішки потрібно до розчину додати столову ложку 70 % оцтової есенції. Обробку потрібно проводити, як тільки з’являться шкідники.
  • Проти борошнистої роси. У відрі води розчиніть ½ склянки солі та стільки ж гірчичного порошку. Полийте цим розчином цибулю.
  • Проти плодожерки, пильщика, мідяниці та вогнівки. У відрі окропу розчиніть 100 грамів гірчичного порошку. Через добу процідіть розчин, додайте 45 мл рідкого мила та обприскайте насадження, коли вони закінчують цвісти. Можна у відрі води розчинити 8 столових ложок готової гірчиці та обприскати дерева.
  • Проти колорадського жука. У відрі окропу розчиніть 200 грамів гірчичного порошку та залишіть на пару годин. Процідіть розчин та додайте 50 мл рідкого мила і 75 мл оцту. Цим розчином обприскуйте насадження раз на тиждень – 10 днів. Якщо пройшов дощ, обприскування повторіть. Засіб допомагає також проти дротяника.
  • Проти равликів та слимаків. Притрусіть насадження та мульчу порошком гірчиці. Ще можна змішати червоний перець, гірчицю та попіл у рівних пропорціях.
  • Проти гусені та метеликів. У відрі води розчиніть склянку попелу та стільки ж порошку гірчиці. Засіб перемішайте і настоюйте 3 доби. Процідженим розчином проводьте обробку до кінця серпня.

Раніше ми писали також,  Як позбутися мурах у домі народними засобами .

Більше корисних порад та рецептів ви знайдете в розділі Корисно на нашому сайті.