«Буржуйка» власноруч: курс якісного та безпечного виготовлення

24.08.2022 18:00 Корисно
В умовах війни кожна родина будь-якої миті може залишитися без подачі газу до приватного будинку, або без централізованого опалення квартири – тим більше, у прифронтовій Харківській області, де ворог щомиті може поцілити в котельню або вибухом пошкодить систему опалення. Саме тому варто потурбуватися про альтернативну систему обігріву.

Ціна готової «буржуйки» та виготовленої власноруч з куплених у роздріб матеріалів буде фактично однаковою. Але  якщо ви маєте  матеріал,  придатний для вторинного використання, та навички зварювальника, то за 3-4 дні можете виготовити «буржуйку» самостійно – і це буде майже безкоштовно. 

Правила техніки безпеки

Це – обов’язкові умови, бо лікування суттєво здорожчить ваш проєкт. 

1. Зварювальник повинен використовувати спеціальну захисну маску, бути взутим у закрите взуття з негорючого матеріалу та одягненим у спеціальний одяг із щільної вогнетривкої тканини і в краги. 
Інші роботи, не пов’язані зі зварюванням, треба виконувати в тому ж одязі, але замість маски зварювальника використовувати прозорі захисні окуляри.

2. Зварювальне обладнання потрібно тримати у справному стані. Не допускається використання кабелю довжиною понад 10 метрів, кабелю, що складається з окремих сегментів, та кабелю, що лежить у згорнутому стані.

3. На відстані ближче 5 метрів від місця зварювання не повинні знаходитися легкозаймисті предмети. Місце, де будете займатися зварюванням, слід обгородити таким чином, щоб запобігти наближенню до нього людей та свійських тварин.

4. Під час зварювальних робіт не можна тримати деталі лівою рукою. Деталі слід перед початком зварювання тимчасово, але надійно скріпити між собою під потрібним кутом.

5. Якщо зварювання проводиться в закритому приміщенні, то там обов’язково має бути примусова вентиляція.

Робимо «Гнома»

Існує безліч креслень найрізноманітніших «буржуйок». Ми рекомендуємо зупинитися на найпростішій моделі «Гном», яку ви зможете без особливих труднощів виготовити. До того ж вона має достатню потужність обігріву – в межах 5 кВт (дивіться приблизний ескіз).

буржуйка  "Гном"
Починати виготовлення «буржуйки» слід з основного об’єму конструкції. Для цього із сталевого листа товщиною 3–5 мм необхідно за допомогою болгарки вирізати 6 прямокутних металевих листів: 2 розміром 304×475 мм (верхня та нижня панелі), 2 розміром 400×475 мм (бічні панелі), 2 розміром 304×400 мм (передня та задня панелі). 

Панелі по черзі треба скріпити між собою під кутом 90° за допомогою обрізків металевого профілю та струбцин і прихопити точковим зварюванням, після цього зняти струбцини та обрізки металевого профілю, а вже потім ретельно проварити шов по всій довжину.

Спочатку слід приварити до дна «буржуйки» передню, задню та бічні панелі. Потім у внутрішньому об’ємі на висоті 100 мм слід по периметру наварити металевий профіль з кутом 90°, на який далі монтується колосникова пластина. 

Для колосникової пластини рекомендується використовувати листову сталь завтовшки не менше 5 мм. Її розмір слід визначати за допомогою вимірювання периметра полички, яка утворилася завдяки навареному металевому профілю. У прямокутній заготовці треба просвердлити отвори діаметром 20 мм з кроком не менше 20 мм. Розміщувати отвори можна рядами, а можна і в шаховому порядку. 

Тільки після монтажу та приварювання колосникової пластини слід приварити верхню поверхню «буржуйки». Потім за допомогою болгарки шви корпусу ретельно пошліфувати.

Зробити отвори в корпусі.  На передній панелі «буржуйки», починаючи з висоти 120 мм, болгаркою прорізати отвір топки розміром 178×248 мм. Нижче прорізати отвір піддувала розміром 60×248 мм таким чином, щоб нижній край отвору ідеально збігався з дном піддувала – до того ж є відсутнім бортик, який заважає виймати золу. На верхній поверхні прорізати отвір димаря діаметром 110 мм так, щоб його центр був на відстані 100 мм від задньої кромки верхньої поверхні «буржуйки». Для цього радимо на болгарку встановити сильно спрацьований круг для різання металу – його маленький діаметр дозволить акуратніше прорізати круглий отвір. 

У мініатюрній конструкції типу «Гном» не передбачено окремий отвір для монтажу конфорки з кільцями, але, якщо є бажання, ви можете його зробити під розмір наявної конфорки.

Зробить дверцята. З листової сталі товщиною 3–5 мм вирізати отвори розміром 180×250 мм для топки та розміром 80×250 мм для піддувала. Для надійності конструкції петлі та засувки для них радимо купити фабричні. Монтувати їх можна методом зварювання або на гвинтах із гайками.

По діаметру отвору димоходу вирізати розтруб довжиною 60 мм і приварити його так, щоб було зручно під’єднати трубу. Сегменти майбутньої труби краще купити фабричні – вони будуть герметичнішими, а тому і безпечнішими.

Ніжки «буржуйки» потрібно виготовити з металевого профілю з кутом 90° такої міцності, яка дозволить витримувати до 50 кг. Деталі ніжок повинні забезпечувати висоту кожної ніжки в 196 мм. Однак можливе індивідуальне коригування цієї висоти, зважаючи на зріст тих, хто збирається на цій «буржуйці» готувати їжу. На кінчики ніжок для кращої стійкості можна приварити прямокутні металеві підошви.

Останній штрих – виготовлення екранів, які значно збільшують тепловіддачу, зменшують витрати палива та оберігають користувачів від опіків. На ескізі їх немає. Екрани треба вирізати з металевого листа за розміром тильної та бічних панелей і монтувати на ці панелі з відстанню 50–70 мм методом приварювання на кронштейнах. 


Про порядок установлення «буржуйки» в приміщенні та про монтаж труби для відведення диму  дивіться на нашому сайті.