Чи можна отримати додаткову відпустку в період воєнного стану

21.08.2022 17:20 Корисно
Фото: pon.org.ua Фото: pon.org.ua
Про скорочення основної частини відпустки до 24 календарних днів під час війни знають усі, але чи стосується це додаткових відпусток – пояснює наш юридичний консультант.

З 24 лютого 2022 року, відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», в Україні введено режим воєнного стану.  Наразі воєнний стан в Україні діє до 21 листопада 2022 року.

– У період дії воєнного стану запроваджено обмеження на тривалість тільки основної щорічної відпустки, – пояснює завідувач Сахновщинського бюро правової допомоги Людмила Клімова. 

Стаття 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в період воєнного стану» (далі – Закон) установлює, що щорічна основна відпустка не може бути понад 24 календарні дні в період дії воєнного стану, надання не використаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану.

Водночас, як підкреслила юристка, Закон не встановлює обмежень щодо тривалості інших видів відпусток, зокрема додаткових соціальних відпусток працівникам, які мають дітей.

Тобто працівник може звернутися до роботодавця із заявою про надання основної щорічної відпустки (не більш ніж 24 календарні дні) та  додаткової (наприклад, 10 календарних днів  одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років). Отже, загальна тривалість відпустки складатиме 34 календарні дні.

Але Людмила Клімова  звертає увагу, що протягом дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику в наданні будь-якого виду відпусток, якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

 Винятки складають тільки відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. 

Юристка радить також зважити на те, що  в період воєнного стану немає офіційних святкових і неробочих днів. Відсутнє перенесення святкових днів, якщо вони припадають на вихідний. Такі дні враховуються у відпустках як звичайні календарні дні.