Чи можна отримати у власність підвальне приміщення у багатоквартирному будинку

16.05.2020 14:00 Корисно
Фото: mostszh.ru Фото: mostszh.ru
Підвали під багатоповерхівками, які не використовуються, – ласий шматочок для багатьох. Але чи можна його приватизувати – пояснює наш юридичний консультант.

Фахівчиня Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Макеєва, відповідаючи на це запитання, підкреслила: «У власність  підвальні приміщення не можна отримати –  тільки у користування. Вони є допоміжними разом з колясочними, коморами, сміттєкамерами, горищами, підвалами, шахтами і машинними відділеннями ліфтів, вентиляційними камерами та іншими підсобними й технічними приміщеннями». Юристка водночас послалася на закони. «Це випливає зі ст. 1, 10 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», ст. 382 Цивільного кодексу України, усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку, – зазначила Анастасія Макеєва. – Також, як указано у ч. 1 ст. 5 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю співвласників. Частиною 2 даної статті передбачено, що спільне майно багатоквартирного будинку не може бути поділено між співвласниками, і такі співвласники не мають права на виділення в натурі частки зі спільного майна багатоквартирного будинку».

Для того щоб об’єкти, що належать до спільного майна багатоквартирного будинку, в даному випадку – підвал, передати у користування, необхідно, як пояснила Анастасія Макеєва, рішення загальних зборів об’єднання у кількості 2/3 голосів. До того ж голосування здійснюється на загальних зборах або шляхом письмового опитування співвласників, що не були присутні на загальних зборах, фізичних та юридичних осіб. «Одна з головних умов – що не будуть погіршені умови експлуатації багатоквартирного будинку», – підкреслила юристка.

Читайте також: Чи має право дитина на безоплатну приватизацію землі