Чим корисний і шкідливий буряк

14.11.2019 17:45 Корисно
Фото: pixabay.com Фото: pixabay.com
Буряк в Україні є однією з найпоширеніших городніх і сільськогосподарських культур. Його використовують у кулінарії як інгредієнт для салатів, закусок, супів і напоїв. Традиційний український борщ без цього продукту приготувати просто неможливо, а його склад унікальний за вмістом цукрів, мінералів, вітамінів і цінних мікроелементів.

У стародавні часи буряк використовувався як ефективний лікарський засіб. Сучасні вчені довели, що завдяки концентрації в складі овоча природних антиоксидантів буряк сприяє профілактиці онкології, анемії і рахіту у дітей.

Користь для організму

  1. Корисні і лікувальні властивості буряку обумовлені його багатим вітамінним складом:
  2. Столові сорти буряку сприяють виробництву шлункового соку і поліпшенню кишкової перистальтики завдяки унікальному поєднанню в складі клітковини і органічних компонентів. Саме тому салат з відвареного буряка включають у меню дієтичного харчування при різних захворюваннях.
  3. У прохолодних умовах овоч зберігається доволі довго і доступний круглий рік, а не тільки в період збору врожаю. Буряк можна вживати в сирому вигляді, так він буде менш калорійним, однак при варінні з продукту видаляються фруктові кислоти, які можуть подразнювати травний тракт, і нітрати, накопичені коренеплодами в період активного росту.
  4. Крім приємного солодкуватого смаку, буряк має виражені цілющі властивості - протизапальний, проносний, сечогінний, антисклеротичний ефекти. Сік рослини стимулює розмноження клітин, завдяки чому може застосовуватися як ранозагоювальний засіб.
  5. Регулярне вживання свіжого бурякового соку покращує метаболізм і зміцнює імунітет.

Шкода і протипоказання

У деяких випадках вживання буряку і включення його в щоденний раціон може нашкодити:

  1. При алергії на овоч і індивідуальній непереносимості будь-якого з компонентів у його складі.
  2. При зниженому тиску (гіпотонії). Буряк знижує тиск на 10 пунктів і більше.
  3. При діабеті (при підвищеному рівні цукру в організмі овоч слід вживати з обережністю, постійно контролюючи рівень глюкози).
  4. При сечокам'яній хворобі - продукт сприяє формуванню і збільшенню розмірів каменів у нирках.
  5. При виразці і гастриті - овоч збільшує кислотність шлункового соку.
  6. При подагрі - вживання буряку призводить до накопичення в організмі сечової кислоти, посилюючи захворювання.
  7. При порушеннях роботи печінки - буряковий сік містить залізо і сприяє накопиченню металів в організмі.
  8. При порушеннях роботи органів шлунково-кишкового тракту - буряк може спричинити розлад шлунка, діарею, метеоризм, забарвлювати випорожнення і сечу.
  9. При проблемах з кістками і опорно-руховим апаратом - буряк перешкоджає засвоєнню кальцію.

Говорячи про шкоду буряку, не можна не згадати, що вживання гіркого овоча небезпечне для здоров'я. Саме тому важливо знати, як правильно збирати буряк, адже порушення технології вирощування або несвоєчасне збирання врожаю можуть зіпсувати плоди і зробити їх не придатними для вживання в їжу.

Буряк категорично протипоказаний при таких захворюваннях:

  • остеопороз;
  • хронічна діарея;
  • оксалурія (підвищена концентрація щавлевої кислоти в організмі).

З огляду на можливу шкоду від щоденного вживання овоча в їжу, перед включенням буряку в раціон слід проконсультуватися з лікарем і дієтологом і вживати продукт у помірних кількостях.