Чи може кафе відмовити в обслуговуванні гостю, який прийшов без маски

12.06.2021 14:00 Корисно
– Якщо коротко – то так, може, – каже адвокат Роман Чумак. – Бо з 14 січня 2021 року почав діяти закон, який дозволив штрафувати власників бізнесу за клієнтів без масок.

За словами адвоката, згідно з цим законом, юридична особа чи фізична особа – підприємець сплачуватимуть штраф за допуск людей у приміщення або громадський транспорт без маски чи респіратора, який прикриває ніс і рот. Крім того, штрафи передбачені як за відсутність попереджень про те, що у приміщенні чи транспорті потрібно перебувати в масці, так і за відсутність реакції на клієнтів, відвідувачів чи пасажирів, які перебувають без масок.

Як реагувати

Автори закону визначили кілька варіантів реакції на клієнтів, відвідувачів чи пасажирів без масок:

– усне зауваження;

– припинення обслуговування;

– виклик поліції з повідомленням про адміністративне правопорушення.

Читайте також: Придивіться до печатки – як шахраї підробляють документи на землю

– Оскільки за відсутність маски в клієнта чи відвідувача та за подальше обслуговування штраф отримає власник бізнесу, а не продавець, то це є додатковим важелем впливу у «боротьбі за маски», – говорить Роман Чумак. 

Як визначається розмір штрафу

Підприємцям, які впускають на територію своїх приміщень чи у транспорт людей без масок, доведеться сплатити штраф від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (при неоподатковуваному мінімумі доходів громадян у 17 гривень – від 3400 до 5100 гривень). 

– Аналогічні штрафи також передбачено за неносіння маски працівниками суб’єктів господарювання або безпосередньо фізичною особою – підприємцем. Можливість накладати такі штрафи є у працівників Держпродспоживслужби. Згідно із законом, він діятиме до скасування карантину, – додає адвокат.

Автор: Костянтин Молчанов