Придивіться до печатки: як шахраї підробляють документи на землю

05.06.2021 15:00 Корисно
Фото: ulvovi.info Фото: ulvovi.info
Найчастіше через відсутність у населеному пункті нотаріусів або небажання оплачувати його послуги договір оренди землі укладається в простій письмовій формі. І такий договір набагато легше підробити. Харківський адвокат Роман Чумак розповідає про шість способів підробки, якими найчастіше користуються шахраї.

За словами адвоката Романа Чумака, відповідно до Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї зі сторін може бути посвідчений нотаріально.

Нотаріальна форма, звичайно ж, гарантує високий ступінь захисту договору від внесення в нього несанкціонованих змін.

Підробка підпису

Найчастіше зустрічається такий спосіб підробки договорів оренди землі, як підробка підпису.

– Недобросовісні орендарі підробляють підписи від імені орендодавців у договорах оренди землі та документах, що до них належать (в актах прийому-передачі земельної ділянки від орендодавця орендарю, в актах визначення меж цієї земельної ділянки). Сьогодні доволі часто трапляється підробка підписів і в додаткових угодах до договорів оренди, – розповів Роман Чумак.

Читайте також: Медики не рекомендують купатися у двох водоймах Богодухівського району

За його словами, завданням судової почеркознавчої експертизи є встановлення виконавця підпису. Така експертиза дозволяє відповісти на питання: чи виконувався підпис особою, від імені якої він числиться. Відповідь зазвичай визначається в категорично негативній формі (наприклад, «підписи в наданих документах виконані не орендодавцем, а іншою особою»).

«Липова» печатка

Так само може бути підробленим відбиток печатки.

– Відбиток наносять печатками інших установ або такими, які були раніше знищені, або ж нанесенням за допомогою копіювально-розмножувальної техніки. При якісному порівняльному матеріалі і відповідному уточненні обставин справи (провадження) експерти можуть установити підробку такого важливого реквізиту, – пояснив адвокат.

Підчистка

Одним зі способів зміни початкового змісту документа є так звана підчистка, за якої штрихи, знаки або слова видаляються механічними засобами (тертям гумки або за допомогою голки, леза тощо).

– Основними ознаками підчищення є: розшарування поверхневого шару паперу; втрата глянцю і кошлатість паперу; зменшення оптичної щільності паперу за рахунок видалення частини його поверхневого шару; пошкодження ліній захисної сітки, залишки штрихів первинних знаків; сліди розгладження з метою маскування внесених змін тощо, – додав Роман Чумак.

Дописка і додруківка

Доволі часто відомості в документах, які піддавалися підчистці, дописують або додруковуються.

– Допискою називають спосіб зміни первісного змісту документа, за якого нові записи або окремі штрихи (елементи букв, цифр та інших позначень) вносять у вільні місця документа, – розповів адвокат. – Додруковуванням називають внесення змін у друковані тексти шляхом нанесення нових штрихів, букв, слів або текстів на попередньо видалені тексти або поверх них.

Дописку і додруківку можна впізнати за такими характеристиками: відмінністю у відтінках барвників; нерівномірним розміщенням текстів щодо ліній рядка й інших текстів; різними способами нанесення друкованих штрихів; неоднаковим розміщенням і конфігурацією шрифтів; неоднаковими інтервалами між знаками.

Читайте також: Підприємець захопив землі на Богодухівщині, а посадовець «не помітив» цього

За словами Романа Чумака, переважно такі ознаки способів підробки в документах, що регулюють земельні відносини, як підчищення, дописка, додруківка, виявляються в цифрових записах – у даті укладання договору, терміні його дії, у відсотках виплати за договором оренди тощо.

Заміна сторінок

Заміна сторінок можлива в документах, що складаються з декількох аркушів. Яскравим прикладом такого документа є договір оренди земельної ділянки, що складається з двох і більше аркушів, які з’єднані між собою, або одного аркуша великого формату, складеного навпіл.

– Метою зміни сторінки є зміна інформації про його власника, про термін оренди, про відсотки оплати орендодавцю тощо. Так, зловмисники замінюють першу сторінку документа, а інші сторінки з підписами, відбитками печаток залишаються від попереднього відповідного документа, – зазначив адвокат.

Ознаками такої підробки є зайві отвори на сторінках, відмінність за кольорами і властивостями паперу, невідповідність малюнка захисної сітки, відмінності за способом друку текстів на аркушах тощо.

– Помітивши такі зміни в договорі оренди, необхідно звертатися до суду з позовом про визнання договору недійсним та клопотанням про призначення відповідної експертизи залежно від способу підробки, – наголосив Роман Чумак. – Крім того, за підробку документів, печаток, штампів і бланків, їх збут, а також застосування підроблених документів Кримінальним кодексом України передбачена відповідальність за статтею 358, що є приводом для звернення в поліцію із заявою про злочин.

Автор: Олександр Гречаний