Чи можна вийти на пенсію достроково під час війни

29.06.2022 17:50 Корисно
Фото: pmg.ua Фото: pmg.ua
У тяжкий період для нашої країни знайти роботу дуже важко, а тим більше, якщо працівник передпенсійного віку. Що робити, якщо людина підпала під скорочення або підприємство взагалі закрили, – радить наш юридичний консультант.

30 квітня 2022 року набув чинності  Закон України від 15 лютого 2022 року № 2040-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства». Внесеними змінами передбачено, зокрема, відновлення норми про призначення достроково пенсії за віком за півтора року до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір з якими розірвано у зв’язку зі змінами в організації виробництва та за інших умов.

Як пояснила завідувач Сахновщинського бюро правової допомоги Людмила Клімова,  відповідно до цього Закону особам гарантується право на достроковий вихід на пенсію за віком:

– якщо трудовий договір з ними розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці (зокрема і з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, зі скороченням чисельності або штату працівників – за умови реєстрації осіб у державній службі зайнятості та відсутності підходящої для них роботи);

– у зв’язку з виявленням невідповідності займаній посаді за станом здоров’я працівника, якому на день звільнення залишилося не більш ніж півтора року до досягнення пенсійного віку.

Юристка підкреслила, що обов’язковою умовою призначення такої пенсії є наявність страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі.

Виплата достроково призначеної пенсії та оплата послуг за її доставку в період до досягнення особою пенсійного віку здійснюється Пенсійним фондом України. Пенсія виплачується за рахунок коштів, що сплачуються Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Підтвердження страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком, здійснюється шляхом обміну інформацією між Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та Пенсійним фондом України. Це відбувається у визначеному ними порядку за погодженням із центральними органами виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у сферах соціального захисту населення та зайнятості населення.

Автор: Інна Можейко

Теги: