Чи законне звільнення невакцинованого співробітника

13.11.2021 14:00 Корисно
Фото: golovbukh.ua Фото: golovbukh.ua
Законодавством України визначені шість хвороб, від яких необхідно робити обов’язкові профілактичні щеплення, а саме: проти дифтерії, кашлюку, кору, поліомієліту, правця та туберкульозу. Обов’язкової вакцинації від COVID-19 поки що в цьому переліку немає. Чи означає це, що вакцинація від ковіду є справою суто добровільною?

«У законодавстві також зазначено, що співробітники окремих професій, виробництв та організацій підлягають обов’язковим профілактичним щепленням, якщо їх діяльність може призвести до зараження інших співробітників або поширення таких хвороб. А це означає, що, крім списку обов’язкових для всіх щеплень, можуть бути й інші, якщо робота передбачає ризик поширення інфекційних хвороб, – пояснила головний юрист Сєверодонецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марина Литовка. – Наказом Міністерства охорони здоров’я визначено перелік професій, які підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19: працівники центральних органів виконавчої влади та їх територіальних підрозділів; місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів; усіх закладів освіти незалежно від типу та форми власності».

Читайте також: Чим загрожує купівля підробленого сертифіката

 Юристка наголосила також, що Кодексом законів про працю визначений порядок та перелік підстав звільнення від роботи, норма щодо можливості звільнення через відмову вакцинуватися відсутня. Вона додала також, що Європейський суд з прав людини постановив, що обов’язкова вакцинація є законною і може знадобитися в демократичних суспільствах. «Це створило прецедент, відповідно до якого обов’язкові щеплення не суперечать Європейській конвенції з прав людини, а отже, в подальшому вакцинація від COVID-19 може стати обов’язковою, – зауважила Марина Литовка. – Проте на сьогодні законних підстав для звільнення невакцинованого працівника немає, а наказ щодо звільнення можна оскаржити в суді».