Чим загрожує купівля підробленого сертифіката

30.10.2021 14:35 Корисно
Фото: armyinform.com.ua Фото: armyinform.com.ua
Держава в умовах стрімкого розповсюдження коронавірусної інфекції не тільки запроваджує вакцинацію, але й вводить певні обмеження для невакцинованих. Не всі громадяни добровільно погоджуються на вакцинацію, але через обмеження вони втрачають роботу або не можуть поїхати до своїх близьких. Тому з’явився чималий попит на підроблені сертифікати про вакцинацію. Чим це загрожує не тільки тим, хто їх робить, але й тим, хто їх купує, розповідає наш юридичний консультант.

«Купуючи підроблений сертифікат, ви також несете відповідальність: не соціальну, а кримінальну, – зауважив адвокат Роман Чумак. – Підроблення та використання офіційних документів, якими, зокрема, є COVID-сертифікати, є кримінальними правопорушеннями, відповідальність за які передбачена статтею 358 Кримінального кодексу України».

Адвокат підкреслив, що наразі за підроблення COVID-сертифікатів винуватець може бути покараний:

– штрафом до 17 000 грн;

– арештом на строк до 6 місяців;

– обмеженням волі на строк до 2 років.

Повторне вчинення цього кримінального правопорушення загрожує обмеженням чи позбавленням волі на строк до 5 років.

«Для тих, хто користується завідомо підробленим сертифікатом, передбачена також відповідальність у вигляді штрафу в сумі 850 грн або ж арешту до 6 місяців чи обмеження волі до 2 років», – наголосив Роман Чумак.

Читайте також: Відмова від вакцинації: чи можуть за це звільнити

Він розповів також, що відомими є випадки внесення до електронних баз даних Міністерства охорони здоров’я України неправдивої інформації щодо вакцинації як медпрацівниками, так і іншими особами, і пояснив: якщо відомості внесено особами, що мали право доступу до відповідних без даних, такі дії відповідають ознакам кримінального правопорушення, передбаченого ст. 362 КК України, яка передбачає покарання у вигляді штрафу від 34 000 до 68 000 грн або виправних робіт на строк до двох років.

Якщо ж це здійснено неодноразово, особі загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Роман Чумак зазначив, що наразі до ВРУ подано законопроєкт, який передбачає посилення кримінальної відповідальності за підробку документів про вакцинацію.

Законопроєкт, зокрема, передбачає:

  • штраф від 17 до 34 тисяч грн або обмеження волі до 2 років для осіб, які свідомо використовують підроблені документи;
  • штраф до 68 тисяч грн або позбавлення волі до 2 років з позбавленням права обіймати посаду на 1–3 роки для медичних працівників, які свідомо вносять неправдиву інформацію про щеплення;
  • штраф до 170 тисяч грн або позбавлення волі до 3 років за підроблення таких документів з метою розповсюдження.