Чи зобов’язані жінки ставати на облік у військкоматах

03.08.2022 17:00 Корисно
Фото: bez-tabu.com.ua Фото: bez-tabu.com.ua
Сьогодні це одна з найбільш обговорюваних тем, яка породжує багато міфів та фейків – тим більш у Харківській області, де ворог їх активно розповсюджує. Користуємося тільки перевіреною інформацією та розбираємося з цим питанням разом з нашим юридичним консультантом.

Практика проходження військової служби жінками існує в багатьох країнах світу. В деяких з них, зокрема і в нашій країні, жінки проходять військову службу на добровільній основі за контрактом. А в деяких – таких як Норвегія, Ізраїль, Еритрея –  жінки підлягають призову на військову службу, коли досягають 18–19-річного віку. У тому ж Ізраїлі, за статистикою, кожен третій військовослужбовець є жінкою. 

Тобто Україна – не перша країна у світі, яка запроваджувала військовий облік для жінок. 

Відомий наказ та навколо нього

Наказом Міністерства оборони України від 07 лютого 2022 року за № 35 внесено зміни до наказу від 11 жовтня 2021 року № 313 «Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних» (надалі – Перелік) та доручено Головнокомандувачу Збройних Сил України забезпечити взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних, згідно з Переліком, з 1 жовтня 2022 року. 
– Взяття на військовий облік жінок, придатних до військової служби за станом здоров’я, віком від 18 до 60 років, пропонувалось розпочати  тільки з 1 жовтня 2022 року, та за умови здобуття ними спеціальностей та/або професій, затверджених Переліком, – пояснив головний юрист Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Денис Папян. – Це, приміром, медичні працівниці, перекладачки, психологині, працівниці харчової та хімічної промисловості, систем зв’язку, обчислювальної техніки, радіоелектроніки, поліграфії тощо.

Юрист підкреслив, що після постановки на облік жінка стає військовозобов’язаною та перебуватиме в запасі Збройних Сил, Національної гвардії чи інших військових формувань.

– Щодо безпосереднього призову на військову службу, то чинними нормативно-правовими актами нашої держави встановлено, що жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час – зазначив Денис Папян. – У мирний час жінки можуть бути взяті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку за контрактом. 

Зауважимо, що Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» встановлено коло військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, – це особи:

– які самостійно виховують дитину віком до 18 років;
– на утриманні яких перебуває троє та більше дітей до 18 років;
– які доглядають хворого чоловіка або батьків (своїх або чоловіка/жінки);
– які мають чоловіка/жінку з інвалідністю І або ІІ групи або одного з батьків (своїх чи чоловіка/жінки) з інвалідністю;
– які здобувають професійно-технічну та вищу освіту, аспіранти, докторанти денної форми навчання, а також педагоги шкіл, училищ, вузів;
– на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;
– які мають неповнолітню дитину (дітей) і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу за одним з видів військової служби.

Своєю чергою, Закон «Про військовий обов’язок та військову службу» передбачає низку випадків, за яких жінка може бути звільнена з військової служби навіть у період дії воєнного стану:

– у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю;
– у зв’язку з вагітністю (з цієї причини жінки звільняються і від військових зборів);
– у разі декретної відпустки, якщо дитині ще не виповнилося 3 роки.

– Усі ці винятки не означають, що не потрібно ставати на облік військовозобов’язаних. Приміром, вагітну жінку з відповідною спеціальністю, звісно, нікуди не призвуть, але стати на облік після 1 жовтня 2022 року їй необхідно, оскільки чинним законодавством за правопорушення, пов’язані з військовим обліком, встановлено адміністративну та кримінальну відповідальність,  – підкреслив Денис Папян.
 
Юрист пояснив, що за порушення військовозобов’язаним правил військового обліку на нього може бути накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 850 грн). Повторне правопорушення, вчинене протягом року, тягне за собою накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн).
Ухилення військовозобов’язаного від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки, карається штрафом від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5100 до 8500 грн) або виправними роботами на строк до 1 року.

Останні пропозиції Генштабу 

Цей наказ викликав жваве обговорення в суспільстві, і 14 липня цього року Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив повідомлення про поропозиції, згідно з якими жінок братимуть на військовий облік тільки за їх згодою. 

«На даний час у Збройних Силах залишається потреба у жінках-фахівцях з медицини, радіотехніки та харчових технологій», – ідеться в повідомленні. 

Але водночас проведення загальної мобілізації під час війни з російською федерацією засвідчило, що на військову службу до Збройних Сил України та інших військових формувань призвано близько 1 % жінок від загальної кількості мобілізованих. За офіційними даними, в Збройних Силах України служать понад 50 тис. жінок, на передовій понад 5 тис., з них до п’яти тисяч офіцерів та близько тисячі командирів різних рівнів. Кількісні та якісні зміни в гендерному складі армії активізувалися після початку російсько-української війни: для порівняння, у 2013 році в армії служило лише близько 16,5 тис. жінок.

Більшість жінок працюють на забезпеченні боєздатності підрозділів на передовій. Але є й доволі велика кількість фахівців, які беруть безпосередню участь у бойових діях.

Таким чином, досвід розгортання військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу доводить, що в державі на сьогодні немає гострої необхідності суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку. 

Зважаючи на це, Головним управлінням персоналу Генерального штабу Збройних Сил України опрацьовано пропозиції  щодо взяття жінок на військовий облік як військовозобов’язаних лише за їх згодою. Також планується розпочати проведення заходів із включення жінок до військового обліку не раніше ніж через місяць після завершення особливого періоду в державі.
  
Утім, поки що заява Генштабу йде всупереч Закону «Про військовий обов’язок і військову службу», адже відповідного паперового підтвердження, зафіксованого в наказах, поки що не існує.
 
До того ж невідомо, як Генштаб планує реалізувати добровільний облік з 1 жовтня, адже жінок і раніше брали на військовий облік за їх згодою.

Також у Генштабі планують розпочати включення жінок до військового обліку не раніше ніж через місяць після завершення особливого періоду –  тобто періоду, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (з 2014 року). Цей період охоплює час мобілізації, воєнний час та частково відбудовний період після закінчення воєнних дій. 

Раніше ми писали також, чи можна вийти на пенсію достроково під час війни . 

Автор: Ірина Мнішек