Цікаві страви з тушонки: як урізноманітнити «гуманітарне меню»

17.02.2023 17:57 Корисно
У воєнних обставинах вередувати та перебирати харчами не доводиться. Добре, якщо як «гуманітарка» до вас потрапила тушонка. Але весь час їсти одну й ту ж саму тушонку з макаронами набридне. Тому вмикаємо фантазію.

Зрозуміло, що якість тушонки може бути різною. Але навіть найсмачніша та найякісніша тушонка через деякий час може «не заходити» – особливо, коли в родині є люди похилого віку або діти. «Винен» у цьому специфічний запах тушонки, тому варто «попрацювати» насамперед з ним. Кращими засобами для цього будуть цибуля, ріпчаста і зелена, пряна зелень і чорний перець, для надійності свіжо- і крупнозмелений. Цікаві рецепти перших та других страв з тушонкою для того, щоб урізноманітнити щоденне меню, зібрав «Слобідський край». 

Суп з макаронами та тушонкою: додаємо секретний інгредієнт

Здавалося, чого б простіше – зварили картопельку, додали макарони, а наприкінці в ту ж каструлю поклали тушонку з банки – і все. Проте, як говорив відомий літературний персонаж, усе так, але трішечки не так. По-перше, краще узяти макарони великого діаметра – короткі та товсті (італійці їх називають  діталоні). А по-друге, є декілька хитрощів у процесі приготування.

Закип’ятіть 3 літри води, підсоліть її і киньте туди 250 г сухих макаронів, добре розмішайте і варіть їх 10–15 хвилин. Смаки в усіх різні, і ступінь готовності макаронів багато хто визначає для себе кожен по-своєму. Зварені макарони відкиньте на друшляк, перекладіть у миску і додайте шматочок вершкового масла (можна використати жир з банки з тушонкою, але масло краще).

Тушонку викладіть у невелику каструлю, розламайте вилкою і залийте холодною водою – півтора літра. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння, кілька разів добре перемішуючи. Додайте зварені макарони та прогрійте все разом. 

І ось на цьому етапі  з’являється секретний інгредієнт, який усе змінює в цьому невигадливому супі. Киньте в суп зелену цибулю, нарізану такими ж циліндриками, як макарони. Чим товще цибуля, тим смачнішим буде суп. 

Можна, до речі, використовувати і порей, але тоді його треба нарізати шайбами і поварити трохи до того, як будуть додані макарони. Зелену цибулю варити не треба, достатньо десяти секунд. 

Рагу з тушонкою нашвидкуруч

рагу з тушонкою

З тушонкою добре зробити й овочеве рагу нашвидкуруч. Візьміть важку каструлю з товстим дном та кришкою. На  дно наріжте пір’ям велику цибулину, зверху викладіть  з банки тушонку, на неї –  квасолю з банки (краше червоної). Якщо немає – відваріть квасолю напередодні. На саму вершину покладіть чверть невеликого качана капусти, нарізаної кубиком 3х3 см. Посипте паприкою та чорним перцем, додайте сушеного чебрецю, якщо він є – це надасть вашій страві неповторного смаку.  Закрийте кришкою, поставте на невеликий вогонь на півгодини.

Гречка з тушонкою

гречка з тушонкою

Це чудове поєднання, але його можна урізноманітнити – за рахунок соусу. Попасеруйте цибулю кілька хвилин, потім висипте зверху столову ложку пшеничного борошна і добре розмішайте, щоб борошно обволокло цибулю. Дайте йому обсмажитися ще кілька хвилин, а потім вилийте туди склянку холодної води, не поспішаючи і ретельно розмішуючи. Соусу, що вийшов, дайте трохи загуснути і викладіть у нього тушонку, розламуючи вилкою. Трохи проваріть усе разом і викладіть зверху на розсипчасту гречку прямо в тарілці. Можна  додати  трохи червоного перцю. 

Раніше ми писали також, як можна використати рис з "гуманітарки"

а також про різноманітні здатності овсянки.