Універсальна вівсянка: як використати в кулінарії, для краси та в господарстві

29.01.2023 14:51 Корисно
Вівсянка - продукт різнобічний, проте ми не завжди використовуємо цей продукт «по повній», адже не всі його корисні властивості відомі широкому загалу. Пропонуємо вам не надто звичні варіанти використання вівсянки

Хтось овсянку  купує, а хтось отримує у складі гуманітарної допомоги.  Що робити, щоб у вас не утворювалось залежів вівсянки, радить "Слобідський край". 

Вівсянка - помічник на кухні

Вівсянка допоможе вам відмити навіть дуже жирний посуд. Візьміть жменю пластівців, змочіть теплою водою і потріть поверхню. Сполосніть у гарячій воді та витріть насухо. Задля такої мети можна використати й залишки вівсяної каші.

До речі, вівсяні пластівці можна застосувати і як «скраб» для пляшок, якщо під рукою немає йоржика. Всипте в пляшку кілька ложок пластівців і залийте їх невеликою кількістю гарячої води. Добре потрясіть протягом хвилини. Вилийте вміст і промийте пляшку. За потреби повторіть ще раз.

А ще вівсянка здатна поглинати неприємний запах. Просто розмістіть відкритий контейнер у місці, що погано пахне, і проблему буде усунуто.

Як вивести плями вівсянкою

А ще вівсянка допоможе вивести жирну пляму з тканини чи паперу (наприклад, з дитячого зошита). Посипте забруднене місце вівсяними пластівцями і злегка притисніть серветкою (але не тріть). Зачекайте, поки жир вбереться у пластівці, і за 15–20 хвилин струсіть їх з поверхні.

Якщо ви маєте справу зі старою засохлою плямою, то процедуру доведеться повторити кілька разів з новою порцією пластівців. Оскільки забруднення, що в’їлися, гірше піддаються виведенню, то слід бути готовими, що видалити їх повністю не вийде.

Вівсянка як косметичний засіб для шкіри

У будь-які часи, якими б скрутними вони не були, жінки прагнуть бути доглянутими – звичайно, у міру наявних можливостей. І вівсянка дозволяє приготувати вдома бюджетний засіб для обличчя – маску, яка водночас живить, зволожує, тонізує, глибоко очищає шкіру і знімає подразнення. До того ж, вівсяні маски можна використовувати для будь-якого типу шкіри.

Базова вівсяна маска. Залийте 2 столових ложки  вівсянки (краще використовувати подрібнені пластівці швидкого приготування, які не потрібно варити, вони швидко набухають навіть без попереднього запарювання) невеликою кількістю окропу, накрийте кришкою з залиште настоюватись на кілька хвилин. Потім набряклі вівсяні пластівці рівномірно нанесіть на очищену шкіру обличчя та шиї, залиште їх на 15–20 хвилин, після чого змийте теплою водою. Користуватися кремом після такої маски немає потреби. А можна скористатися і складнішими, більш «спеціалізованими» маскам, рецепти кількох з них пропонуємо далі.

Поживна маска для сухої, нормальної та комбінованої шкіри. Ретельно змішайте 1 чайну ложку вівсяних пластівців, 1 чайну ложку меду, 1 столову ложку кефіру та дрібку солі. Нанесіть отриману масу на обличчя. Через 20 хвилин змийте теплою водою, потім прохолодною.

Зволожувальна маска для сухої та чутливої шкіри. Змішайте 1 столову ложку вівсяних пластівців, 1 столову ложку оливкової олії та 1 яєчний жовток. Розмішайте до однорідності, нанесіть на обличчя, хвилину масажуйте, потім залиште суміш на шкірі на 15 хвилин. Змийте теплою водою.

Очищувальна маска від прищиків. Один сирий білок свіжого курячого яйця збийте (можна виделкою), додайте до нього мелену вівсяну крупу в кількості, достатній для утворення стійкої густої маси. Нанесіть маску на очищене обличчя. Вона суттєво стягне шкіру на певний час, це нормально. Через 15 хвилин акуратно змийте маску, що застигла, теплою чистою водою і обережно просушіть обличчя м’яким рушником.

Вівсянка для  волосся

Щоб приготувати натуральний шампунь, змішайте 2 столові ложки вівсянки з невеликою кількістю теплої води, до консистенції сметани. Нанесіть отриману масу на волосся, залиште так на 2–3 хвилини, потім змийте.
А можна скористатися і сухим шампунем з вівсянки та харчової соди.

Щоб його приготувати, перемеліть вівсянку до стану борошна. Далі до 2 столових ложок перемеленої вівсянки додайте 1 чайну ложку харчової соди, ретельно перемішайте й нанесіть отриману суміш на волосся. Промасуйте і залиште на кілька хвилин, щоб вівсянка із содою ввібрали весь жир зі шкіри й волосся. Щоб видалити засіб, ретельно розчешіть  та струсіть волосся. Готову суміш можна зберігати необмежену кількість часу і використовувати за необхідності.

Прості смаколики з вівсянки

Але все ж таки вівсянка залишається насамперед сировиною для всіляких їстівних продуктів. Прості рецепти на кшталт каші можна побачити навіть на упаковці пластівців, тому ми їх не пропонуємо. Натомість радимо приготувати дещо  несподіваний смаколик – смачний, дуже корисний, ще й з доступних продуктів.

Морквяно-вівсяне печиво

Знадобляться: 
Борошно – 200 г
Вівсяні пластівці – 1 склянка
Морква (соковита) – 200 г
Мед (рідкий) – 2 ст. л.
Розпушувач тіста – 0,5 ч. л.
Олія – 2 ст. л.
Цукор – 100 г
Гарбузове насіння – 1 ст. л.
Кунжут (за наявності) – 1 ст. л.

Моркву натріть на дрібній тертці та помістіть у глибоку миску. Додайте олію, мед, кунжут і вівсяні пластівці. Перемішайте і залиште на 15–20 хвилин, щоб пластівці трохи розм’якшилися. Змішайте борошно з розпушувачем, цукром і всипте в миску з морквяною масою. Замісіть тісто.

Розділіть тісто на 20 однакових шматочків, сформуйте невеликі коржики, викладіть на застелене деко. Зверху присипте гарбузовим насінням.

Випікайте 15–20 хвилин при температурі 180 ºС.

Раніше ми писали також про користь  мандаринових шкірок  

а також  про Зимові салати із селерою.

Автор: Ірина Мнішек