CUV і SUV – що це таке і як розшифрувати?

Promo
27.10.2020 14:10 Корисно
Часто автомобілісти зустрічають у назві автомобілів абревіатуру CUV або SUV. Багато хто вважає, що дані терміни означають одне й те саме, але це не зовсім правильно. Як розшифровуються абревіатури CUV і SUV і що вони означають? Пропонуємо разом розібратися в цьому питанні.

Що означає абревіатура SUV?

SUV (SportUtilityVehicle) – термін, яким спочатку позначали автомобілі для активного відпочинку. Головні особливості таких машин – великий кліренс, кузов у виконанні універсал і високі колеса (прикладом є модель Michelin Pilot Alpin 5 SUV). Як правило, абревіатура SUV асоціюється з паркетниками.

Спочатку передбачалося, що машини даного класу використовуються для виїзду міських жителів на природу під час уїкенду. Щоб легко проїжджати польовими дорогами, саме був передбачений високий дорожній просвіт, а вмістимість кузова універсал дозволяла поміститися в салоні всьому сімейству з наметом, мангалом і ящиком для пива в багажнику.

Багато хто вважає, що SUV обов’язково є повноприводним автомобілем, але офіційно ніяких указівок з цього приводу немає. Навіть більше, в США до даної категорії відносять навіть пікапи, які мають одну провідну вісь. З цього можна зробити припущення, що ідеальний представник класу SUV – паркетник, у якого одна провідна вісь і збільшений дорожній просвіт.

Під такі параметри підходять автомобілі:

• Geely MK Cross,
• Nissan Qashqai,
• Renault Sandero,
• і навіть ВАЗ-2104.

Особливості автомобілів класу CUV

Абревіатура CUV (CrossoverUtilityVehicle) вказує на машини, призначені для їзди по міських дорогах і «легкій» пересічній місцевості. Під такий опис підходять кросовери. Вперше класифікацію CUV ввели в 1987 році. Цей термін використовувала компанія «Chrysler» для позначення всіх моделей з повним приводом і кузовом універсал.

Згодом термін CUV втратив первинне значення, і в наші дні цю абревіатуру частіше використовують для позначення автомобілів, які мають високий кліренс, несучий кузов і повний привод, проте призначених для міських умов з нетривалим виїздом за місто. Варто відзначити, що у більшості авто класу SUV (паркетники) для здійснення повного приводу застосовується вискомуфта – з цього моменту можна зробити висновок, що CUV не є позашляховиками.

Типовим представником даного класу можна назвати Toyota RAV4 і Honda CR-V. Сюди можна віднести і Nissan Qashqai, оскільки ця модель може випускатися у повноприводній модифікації.

Зважаючи на вищеперераховане, можна зробити висновок, що чіткої класифікації CUV і SUV не існує. Як правило, виробники використовують ці абревіатури з маркетинговою метою.