Догляд за картоплею під час і після цвітіння: секрети багатого врожаю без хімії

12.06.2024 17:20 Корисно
Фото: "Слобідський край" Фото: "Слобідський край"

Цвітіння картоплі знаменує собою важливий етап у її розвитку, адже саме після цього формуються заповітні бульби. Щоб отримати щедрий врожай, важливо правильно доглядати за рослиною в цей період. 

Є три основні напрями: забезпечення вологою, підживлення та боротьба зі шкідниками, насамперед – з колорадським жуком.

Поливаємо та підгортаємо картоплю правильно

У період бутонізації та цвітіння картопляні кущі потребують вологи. Якщо дощів немає, то коли з’явилися перші бутони, слід рясно полити рослини: з розрахунку не менш як три літри води на один кущ. Необхідність поливу визначити легко: достатньо помацати землю на глибині 5–6 см від поверхні. Якщо вона волога – полив краще відкласти, оскільки зайва вогкість може зашкодити молодим бульбам.

Раніше ми писали, як позбутися попелиці народними засобами 

Поливають картоплю вранці або ввечері. Оптимальною вважається глибина зволоження ґрунту на 30–40 см. Важливо уникати надмірного поливу, який може призвести до загнивання бульб і розвитку хвороб.
На другий день після цього слід розпушити ґрунт і підгорнути кущі, завдяки чому коріння отримають не тільки воду, а й кисень. Через два тижні, якщо ґрунт знову висохне, можна полити грядки ще раз.

У засушливу погоду після поливу бажано вкрити землю мульчею: сухим сіном або соломою. Процедура забере не так вже й багато часу і сил, зате не доведеться непокоїтися про те, що восени викопані бульби будуть дрібними або потрісканими.

Після початку цвітіння рекомендується вдруге підгорнути кущі. Це допоможе збільшити площу ґрунту, де формуються бульби, а також захистити стебла від обламування.
Висота підгортання – 15–20 см.

Підживлення картоплі підручними засобами

У цей період рослини потребують калію та фосфору, які стимулюють утворення бульб. Можна використовувати готові калійно-фосфорні добрива або ж народні засоби. 

Настій з кропиви. Приготування: залийте 10 л води 500 г свіжої кропиви, настоюйте протягом 2–3 днів. Перед використанням розбавте настій водою в пропорції 1:10. Застосування: обприскуйте кущі картоплі настоєм з кропиви 1–2 рази на тиждень під час цвітіння. Це допоможе стимулювати ріст рослин, підвищити їх стійкість до хвороб і шкідників, а також наситити ґрунт корисними мікроелементами.

Настій з кульбаби. Приготування: залийте 10 л води 500 г коренів кульбаби або 1 кг листя, настоюйте протягом 2–3 днів. Перед застосуванням розбавте настій водою в пропорції 1:10.
Застосування: обприскуйте кущі картоплі настоєм з кульбаби 1–2 рази на тиждень під час цвітіння. Цей метод допоможе також захистити рослини від колорадського жука, попелиці та інших шкідників.

Зола. Застосування: внесіть золу в ґрунт навколо кущів картоплі під час цвітіння. Витрата золи – 1 склянка на 10 м грядки. Це допоможе підвищити калійний і фосфорний контент ґрунту, що сприятливо вплине на формування бульб.

Дріжджі. Приготування: розведіть 100 г свіжих дріжджів у 10 л теплої води, додайте 1 ст. л. цукру. Залиште розчин бродити протягом 2–3 годин. Перед використанням розбавте його водою в пропорції 1:10. Застосування: обприскуйте кущі картоплі розчином з дріжджів 1 раз на тиждень під час цвітіння. Цей метод допоможе стимулювати зростання рослин і підвищити їх імунітет.

Борна кислота. Приготування: розчиніть 2 г борної кислоти в 10 л теплої води. Застосування: обприскайте кущі картоплі розчином борної кислоти 1 раз під час цвітіння. Це допоможе покращити цвітіння та плодоношення рослин.

Зрізати чи ні: дискусія навколо квітів картоплі

Чи потрібно зривати квіти картоплі для збільшення врожаю? На це запитання немає однозначної відповіді. Деякі городники вважають, що обривання квітів стимулює зростання бульб і сприяє більшому врожаю. Вони аргументують це тим, що рослина перенаправляє свою енергію з формування насіння на утворення бульб.

Раніше ми писали також про те, як позбутися городних шкідників за допомогою гірчиці

Інші стверджують, що обривання квітів не впливає суттєво на врожай. Насправді квіти приваблюють комах-запилювачів, які допомагають покращити якість насіння картоплі. Крім того, обривання квітів може травмувати рослину, що негативно вплине на її розвиток.

Отже, чи потрібно зривати квіти картоплі? Це залежить від ваших цілей і умов вирощування. Якщо ви хочете отримати максимальний урожай бульб, можете спробувати обірвати квіти. Краще це зробити на окремій невеликій ділянці, щоб мати можливість порівняти результат. 

Якщо ви вирішили обірвати квіти картоплі, дотримуйтеся цих порад:

  • Робіть це в суху погоду, щоб уникнути розвитку хвороб.
  • Не обривайте квіти занадто рано, дайте їм розкритися протягом кількох днів, щоб забезпечити краще запилення.
  • Замість того, щоб обривати квіти руками, краще зрізати їх ножицями.
  • Після обрізання квітів обробіть місця зрізу та інструмент дезінфікувальним розчином.

Боремося з колорадським жуком без хімії 

Цей шкідник здатний за декілька днів залишити вас без урожаю картоплі, тому – пильність і ще раз пильність.

Існує багато методів боротьби з колорадським жуком. Якщо ваша мета – безпечні для навколишнього середовища методи, тримайте перевірені рецепти. 

Обприскування настоями трав

Настій з чистотілу. Залийте 500 г свіжого чистотілу 10 л води, настоюйте протягом 2–3 днів. Перед використанням розбавте настій водою в пропорції 1:10.

Настій з часнику. Подрібніть 200 г часнику, залийте 10 л води, настоюйте протягом 24 годин. Перед використанням розбавте настій водою в пропорції 1:10.

Настій з бадилля картоплі. Подрібніть бадилля картоплі, залийте 10 л води, настоюйте протягом 2–3 днів. Перед застосуванням процідіть настій.

Обприскують картоплю цими настоями вранці або ввечері, у суху безвітряну погоду.
Рекомендується повторювати обробку через 7–10 днів.

Посипання ґрунту

Попіл. Внесіть золу в ґрунт навколо кущів картоплі під час цвітіння. Витрата золи – 1 склянка на 10 м грядки.

Тютюновий пил. Посипте ґрунт навколо кущів картоплі тютюновим пилом. Витрата – 100 г на 10 м грядки.

Гірчичний порошок. Посипте ґрунт навколо кущів картоплі гірчичним порошком. Витрата – 50 г на 10 м грядки.

Пастки для колорадського жука

 З банок. Закопайте біля кущів картоплі банки на 1/3 їх об’єму. На дно банок покладіть шматочки картоплі або мокру траву. Жуки заповзуть у банки й не зможуть вибратися.

 З картоплі. Наріжте картоплю на шматочки та замочіть їх у розчині солі. Розкладіть приманку між рядами картоплі.

Збирання жуків руками

Спосіб дуже трудомісткий, але ефективний. Можна застосовувати лише на невеликій ділянці. Зранку обходьте свої картопляні володіння, ретельно зазираючи під листики – і не дай боже пропустити парочку нахабних колорадів або не вийти на полювання: через декілька днів знайдете на своїй ділянці личинок, а їх видалити набагато складніше. 

Автор: Ірина Мнішек