Дозрівання лози — як його прискорити

12.09.2021 15:00 Корисно
zelenasadyba.com.ua zelenasadyba.com.ua
Якість визрівання лози — це найважливіший фактор для того, щоб вона добре перезимувала. Практика показала, що лоза, яка визріла «на межі», у 95 % випадків гине взимку. І навіть якщо сама лоза виживає, гинуть вічка.

У період приблизно з кінця серпня й до листопада на винограді проходить процес визрівання лози. По суті це її здерев’яніння. Лоза, яка не задерев’яніла, неминуче гине під час зимівлі, як її ні вкривай.

Початок визрівання лози та швидкість протікання цього процесу задаються не стільки віком пагонів і тривалістю вегетації, скільки гормональними процесами, що відбуваються в рослині, а самі ці процеси запускаються певними зовнішніми умовами. На практиці помічено, що якщо в серпні видається кілька прохолодних днів, коли температура повітря опускається до +15 °С або близько того, тут же запускається процес визрівання лози. В іншому разі лоза може залишатися абсолютно зеленою до середини вересня, а то й довше, а перший осінній заморозок вбиває все листя і всю невизрівшу лозу. Таким чином, поєднання теплої осені й ранніх заморозків є найменш сприятливим сценарієм для лози з точки зору її визрівання. І навпаки, прохолодна, але безморозна осінь є найкращим варіантом, тому що в таких умовах процес визрівання лози запускається рано і триває довго.

 

Небезпечні чинники

Але не тільки погода впливає на процес визрівання лози. Він затримується, приміром, у разі ураження лози хворобами, насамперед це осінній оїдіум.

Перевантаження куща теж негативно відбивається на дозріванні лози. І це не обов’язково перевантаження урожаєм, кущ може мати занадто велику кількість пагонів, через що велика частина з них буде ослабленими, короткими, такими, що не визріватимуть аж до заморозків, згущене затінення приросту.

Фото: vogorodelebeda.ru

У тіні визрівання йде гірше, тож загущення і, відповідно, затінення приросту також затримує визрівання лози. Жирування винограду теж належить до гальмуючих визрівання чинників. Часто кущі, які були спиляні на «чорну голову», женуть лише кілька дуже потужних пагонів, через розбаланс маси підземної та надземної частини рослини регулювання вегетаційних процесів виявляється порушеним. Такі кущі продовжують зростання до першого заморозку й позбавляються більшої частини річного приросту (які не визріли до цього моменту). Тут важливо розрізняти потужний сильнорослий кущ і кущ, що жирує, це не одне й те саме.

І останнє, що часто стає причиною повного невизрівання лози, але не завжди правильно діагностується — це пошкодження системи живлення. Це може бути надлом пагона біля основи, пошкодження шкідником тощо. Пошкодження може бути не тільки на окремо взятому пагоні, а й на рукаві або штамбі. У будь-якому разі такі рукави й пагони нежиттєздатні і потребують заміни.

 

Ознаки лози, що визріла

Визріваючи, лоза змінюється, міцніє, стає менш гнучкою, змінює колір, залежно від сорту, на бежевий, коричневий.

Фото: vogorodelebeda.ru

Лоза, яка не визріла, відчувається на дотик холодною, визріла — здається теплою і на момент заморозків.

Визріла лоза, якщо її згинати, тріщить, але не ламається. Та, що не визріла — гнучка, згинається без тріску.

У зрілій лозі накопичуються поживні речовини, крохмаль. Перевірити наявність запасів можна вдома, взявши зріз пагона і капнувши на нього йодом. Наявний крохмаль забарвлює місце попадання йоду в чорний, темно-синій колір. Жовтий, зелений колір йоду — показник дефіциту крохмалю і низького рівня визрівання лози.

 

Як виправляти ситуацію

Прискорює дозрівання лози звільнення її від листя. Однак видаляти можна тільки частину листя (не більш ніж 50 % листової маси куща!), і тільки на тих рослинах, де урожай уже зняли.

Фото: supersadovnik.ru

Листя видаляються з нижньої частини лоз приблизно на половину довжини приросту. Виконувати операцію слід за допомогою ножиць. Не варто просто обривати лист, оскільки так можна травмувати зимуючі вічка.

Якщо у ґрунті спостерігається дефіцит калію, дозріти лозі допоможе додаткове його позакореневе внесення — по листу. «Бюджетне» і при цьому ефективне добриво для такого підживлення — монофосфат калію (10‒15 г на 10 л води). До того ж, цей препарат набагато краще працює саме в разі позакореневого застосування, тому що у ґрунті монофосфат швидко зв’язується.

Практика показала, що пагони винограду, розташовані горизонтально або близько до горизонтального положення, визрівають трохи швидше за ті, що розташованих вертикально. Альтанковий і арочні кущі, де весь приріст ведеться горизонтально, завжди відрізняються кращим визріванням лоз. Але можна, зважаючи на цей досвід, і прискорити визрівання вертикальної лози.

Якщо до кінця вересня пагони не визрівають, варто провести заходи щодо акумуляції тепла. Потрібно акуратно зняти лозу й покласти її в горизонтальному положенні. Але не просто на землю, а на підпірки — гілки, дерев’яні балки, ящики тощо. У такому положенні лоза отримуватиме максимальну кількість тепла від сонця, а всі поживні речовини кущ пустить на визрівання пагонів. А оскільки температура повітря в розігрітій на сонці землі вища, як варіант можна накрити кущ поліетиленовою плівкою, створивши щось на кшталт парника. Якщо розмістити навколо каміння або цеглу, вони акумулюватимуть удень тепло і віддаватимуть його вночі, що теж сприятиме швидшому визріванню лози.

 

Сорт має значення

Окремо варто сказати про випадки, пов’язані із сортовими особливостями винограду. Приміром, серед внутрішньовидових сортів Вітіс Вініфера азіатської групи часто зустрічаються такі, лоза яких дуже погано дозріває навіть у південних регіонах із сприятливими погодними умовами. Зазвичай це стосується молодих кущів віком до 3‒4 років. Найчастіше до 80 % приросту гине з першими заморозками, так і не дозрівши. Протягом декількох перших років їх життя доводиться миритися з втратою приросту, ніякі заходи не допомагають визріванню пагонів. І тільки коли коренева система набере масу, ситуація значно поліпшується, кущ вдається нормально сформувати. У деяких випадках щеплення таких сортів на підщепи дозволяє вирішити проблему і значно поліпшити дозрівання лози з перших років життя куща. Але тут потрібно зважити, що прищеплений кущ є комбінованою рослиною, передбачити його майбутні властивості практично неможливо, кожна прищепно-підщепна пара вимагає випробувань. Для старих сортів винограду зустрічаються рекомендації з вибору підщепи, з новими ж сортами доведеться розбиратися тільки шляхом практичних експериментів.