Як доглядати за садом після збору врожаю

03.07.2021 15:30 Корисно
Вважаєте, що це питання не на часі? Але ось-ось почнеться – за черешнями та вишнями – абрикоси, а там ранні яблука, сливи та груші. І є важливе правило: як тільки дерева відплодоносять, їм необхідна підтримка, щоб відновитися – адже від цього залежить урожай наступного року.

З чого почати

Насамперед слід прибрати все підпори й оглянути крони дерева. За необхідності потрібно знищити шкідників інсектицидами. Якщо на деревах є рани ‒ обробити їх садовим варом.

Опалі гілки, листя і стовбур слід обробити засобом від парші. Вона дуже чутлива до азоту, виходячи з цього, можна застосувати карбамід (з розрахунку 500 г на 10 л води).

Сезонні вегетаційні особливості

У дерев після збирання плодів у результаті біохімічних процесів відбувається, з одного боку, закладання квіткових бруньок, а з іншого ‒ підготування до періоду зимового спокою. Велика частина пагонів плодових дерев зупиняє своє зростання, а на кінчиках приростів з’являються кінцеві бруньки. Фаза закладання плодових бруньок збігається із завершенням росту пагонів. Обидва процеси забезпечують асиміляти, рослинні гормони та мінерали, зокрема фосфор, калій, азот; а також мікроелементи, з яких особливо важливий бор.

У цей період дерево за допомоги кореневища активно всмоктує з ґрунту вологу та необхідні поживні елементи.

Читайте також: Томати й дощі: як зберегти майбутній урожай

Листя показує

Чи вистачає рослині цього живлення, яке є основою для формування бруньок і успішного перебігу зимового спокою, сигналізує стан листя. Якщо воно передчасно обпадає або жовтіє на фруктовому дереві після збирання плодів, значить поживних речовин бракує або рослина уражена грибковою хворобою. Надалі це призводить до ослаблення дерев, зниження морозостійкості, істотної втрати врожаю наступного року. Тож садівнику потрібно після збирання врожаю підтримувати задовільну якість листя до того моменту, поки воно не опаде восени в належний час.

У кісточкових весняне цвітіння проходить, коли дерева ще практично не мають листя. Тому ці культури вимагають більшої уваги до стану крони, ніж зерняткові. А черешня, яка зараз активно дозріває, а подекуди й зовсім відплодоносила, має найбільш тривалий період між збиранням урожаю і фазою зимового спокою. Тому стежити за станом цього дерева необхідно з особливою ретельністю.

Підживлюємо правильно

Підживити дерева в саду можна шляхом внесення добрив у ґрунт і за допомогою обприскування. Коли потрібно надати оперативну допомогу рослинам, що вже мають ознаки старіння, сьогодні садівникам пропонують рідкі препарати, які швидко засвоюються через листя.

У ґрунт поживні речовини вносять двома способами. Якщо пристовбурні кола перебувають під чорним паром, то добрива можна прикопати садовими вилами. Місця закладання необхідно вибирати в проекції крони (0,5‒3 м від стовбура залежно від розміру рослини). Якщо пристовбурні кола під задернінням, добрива вносять у лунки навколо дерева. Такі свердловини глибиною 50‒80 см зручно проробляти з допомогою мотобура зі шнеком невеликого діаметра.

Підживлення плодових дерев рекомендовано проводити раз у два тижні після збирання врожаю і до того моменту, поки не почне опадати листя. Для молодих дерев вистачить підживлення, внесеного навесні, а от старшим слід трохи допомогти, орієнтуючись на вік рослини.

Підживлення для дерева віком 7‒12 років. Взяти 2/3 склянки суперфосфату і 1/2 склянки калійної солі, а також 4 кг органічних добрив (компост, торф, перегній), змішати.

Підживлення для дерева віком 13‒20 років. Взяти 1 склянку суперфосфату, 1/2 склянки калійної солі і 6 кг органіки (компост, торф, перегній).

Як мінеральне добриво можна вносити також нітрофоску або золу. І мінеральні, і органічні речовини перед закладанням бажано змішати із землею. Щоб не обпалити коріння, дерево після внесення підживлення необхідно рясно полити.

Щодо шкідників

Улітку обробка від шкідників і хвороб проводиться тільки шляхом обприскування. І якщо добре поливання і підживлення потрібні завжди, обприскування фунгіцидами та інсектицидами проводиться ситуативно, за наявності проблеми.

Читайте також: Теплиця влітку: все, що треба знати про її використання

Приміром, висока температура влітку може спровокувати народження гусениць яблучної плодожерки, яка здатна зашкодити й тим деревам, що плодоносять трохи пізніше. Для боротьби з цим шкідником використовують відповідні пестициди.

Ще й побілити…

Багато садівників просто не знають, що влітку варто провести так звану додаткову побілку. Вона захистить дерева від шкідників і допоможе їм відновитися після плодоношення.

Щодо висоти, на яку потрібно побілити стовбур, то досвідчені садівники радять: повністю весь штамб (це стовбур від кореневої шийки і до першої скелетної гілки нижнього ярусу) плюс нижні скелетні гілки на 1/3 їх довжини (багато хто навіть на 1/2 довжини гілок білить).

Розчин, який наносять на стовбури дерев, має бути однорідним, без грудочок. За консистенцією він повинен нагадувати густу сметану (тоді речовина не стікатиме по стовбуру). Товщина шару побілки повинна складати близько 2‒3 мм, тож наносити розчин на стовбури доведеться кілька разів, і без жодних неохоплених клаптиків. Робити це потрібно в суху погоду, щоб побілка добре висохла й закріпилася на новому місці.

Білять дерева найрізноманітнішими сумішами: вапняним розчином, водоемульсійною і водно-дисперсійною фарбою. Головне, щоб поверхня стовбура була білою, щоб нанесений шар побілки дозволяв корі «дихати» і не змивався якомога довше. Для цього до основної суміші додають речовини, які забезпечують прилипання розчину до стовбура (це можуть бути глина, молоко, господарське або зелене мило, казеїновий клей або клей ПВА).

Звичайно, спеціальну готову суміш можна купити і в магазині, але можна приготувати власноруч ‒ це не так уже й складно, і рецептів є немало. Ось, приміром, такий. Змішати 2,5 кг вапна, 100 г столярного клею і 10 л води. Усе це потрібно довго перемішувати, щоб вийшла однорідна суміш без грудочок. Перед застосуванням залишити на 2‒3 години настоятися.

Добрива, що містять багато азоту (основного елемента росту), в кінці літа і восени протипоказані, оскільки погіршують визрівання деревини. Мікроелементи (марганець, бор, молібден) краще вносити у вигляді позакореневого підживлення до кінця серпня, а такі елементи, як магній і кальцій (у вигляді доломітового борошна), – у ґрунт за інструкцією в будь-який час сезону.

Читайте також: Як примусити квочку висиджувати яйця