Готуємо з насіння гарбуза: цікаві страви до Хелловіну

31.10.2021 12:30 Корисно
gastronom.ru gastronom.ru
Кожного року напередодні Хелловіну ми особливу увагу приділяємо гарбузу. Ще б пак: з нього і світильник Джека вирізати потрібно, і щось смачненьке приготувати…

Але гарбуз — то не тільки на День усіх святих. Адже цей плід можна використати повністю, без відходів. Про цілющі властивості зараз і казати не будемо, бо це тема для окремої розмови, і доволі ґрунтовної. А от щодо іншого…

Фото: media.price.ua

Традиційно цілий гарбуз українська дівчина виносила сватам, аби ті зрозуміли, що вона дає відкоша. А якщо розглядати різні частини цього плоду окремо, то всі вони мають своє застосування. Зовнішня  шкірка піде на всілякі карвінги та глечики-маракаси. М’якоть — рецептів страв з неї стільки, що будь-хто зможе знайти щось собі до смаку. І навіть волокна з насіння гарбуза справний господар використає, щоб урізноманітнити корм своєї живності — і чотирилапої, і крилатої. А от щодо насіння, то його часто-густо лускають, як соняшникове, а інші варіанти використання навіть не розглядають. Тож ми виправляємо таку несправедливість і пропонуємо далі деякі рецепти страв з гарбузовим насінням. Але почнемо з того, що нагадаємо, як його правильно сушити — адже сире важко очистити, та й для приготування зазвичай беруть уже підсушене. З іншого боку, сухе насіння — то і самостійна страва теж, для лускання цілком годиться.

 

Сушіння насіння

Фото: 4mama.ua

Робити це можна декількома способами, але який би ми не обрали, насіння для початку потрібно звільнити від волокон і промити. Далі вже йде власне процес сушіння. Найчастіше для цього використовують духовку, і тут можна теж піти двома шляхами: неспішний щадний процес або «екстремальний» швидкий. Для обох цих варіантів промите насіння розкладають на піддоні в один шар і відправляють у духовку. Але! У першому випадку температура сушіння має бути 100 °С, і процес триватиме кілька годин, не потребуючи постійного догляду. У другому — температура духовки 180 °С, і процес вимагає постійного догляду, щоб насіння не перетворилося на горілі грудочки. Готовність продукту визначається станом оболонки: вона має бути сухою і крихкою.

Сучасні технології дали можливість ще як мінімум одного способу сушіння гарбузового насіння — у мікрохвильовій печі. Це навіть швидше смаження, ніж сушіння, і сировини потрібно брати небагато, щоб була порція на один раз. Послідовність операцій подібна попереднім рецептам. Виставляти режим потрібно такий: на 2 хвилини на повній потужності.

 

Насіння до пива

Фото: shin.ge

Можна, звичайно, просто пересипати насіння сіллю і споживати цю суміш з пивом. Але це буде «продукти окремо — і смак окремо». Натомість пропонуємо два способи приготувати солоний смаколик, який і під пиво піде, і — просто поласувати.

 

  1. У духовці

Знадобляться: гарбузове насіння сире — 150 г, сіль морська — 1 ч. л., вода — 60 мл.

Насіння добре промити й очистити. Сіль розчинити у воді, якщо хочеться чогось більш солоного — додати солі за смаком. Змочити отриманою рідиною насіння (орієнтовно — 2‒3 ст. л.), щоб воно не «плавало», але все було вологим, і залишити так на 5 хвилин. Потім розкласти насіння на вощений пергамент в один шар і відправити в духовку, розігріту до 170‒180 °С. Час приготування насіння залежить від розміру насіння, дрібному вистачить хвилин 15.

 

  1. Смажене

Знадобляться: гарбузове насіння сире — 300 г, сіль — 1 ч. л., приправа овочева (яка до вподоби) — 1 ч. л.

Насіння очистити і швидко промити під проточною водою, щоб не надто намокло. Покласти насіння в один шар на паперовий рушник і, обережно натискаючи, промокнути серветкою, щоб прибрати зайву вологу. Підсушене таким чином насіння викласти на суху розжарену сковороду і потримати на сильному вогні хвилини 3‒4, постійно помішуючи. Потім зменшити вогонь і сушити насіння до повної готовності ще хвилини 2‒3, не припиняючи помішування. Коли прожарювання досягне бажаного ступеня (для кожного визначається індивідуально, куштуванням), всипати сіль і приправу, перемішати і відставити сковорідку. Готове насіння викласти на паперові рушники й дати йому повністю охолонути.

 

Осінній салат

Фото: tveda.ru

Цей яскравий на вигляд, корисний і швидкий у приготуванні салат із сирих овочів може бути і закусочним, тобто несолодким, і солодким — тоді його подають як десерт. Це залежить від того, чим його заправити: олією або медом.

 

Знадобляться: м’якоть гарбуза — 150 г, морква — 150 г, гарбузове насіння — 2‒3 ст. л., олія — 1 ст. л. (або мед — за смаком).

Моркву і гарбуз очистити й натерти на грубій тертушці. З’єднати натерті овочі, додати очищене підсушене гарбузове насіння, заправити олією і перемішати — салат-закуска готовий. Для приготування десертного салату замість олії додати мед і перемішати.

 

Печиво з гарбузовим насінням

Фото: iamcook.ru

Просте і корисне пісочне печиво на сметані з начинкою із сиру з меленим гарбузовим насінням. Воно має оригінальний смак, та й вигляд теж, і навряд чи залишить когось байдужим — сподобається обов’язково!

 

Знадобляться: Для тіста: борошно — 1,5 склянки, сметана — 0,5 склянки, вершкове масло — 70 г, цукор — 2 ч. л., сіль — дрібка, сода — 0,3 ч. л.; Для начинки: гарбузове насіння — 1 склянка, сир кисломолочний — 50 г; вершкове масло для змащування тіста — 30 г.

 

Масло нарізати тонкими часточками-шматочками. Додати борошно, сіль, цукор, соду. Соду гасити не потрібно, вона потім зреагує з кислотою сметани. Перетерти інгредієнти між собою у крихту — блендером, комбайном або просто вручну, за допомогою лопатки чи виделки тощо. Отриману борошняну масу з’єднати зі сметаною і перемішати до однорідного стану. Тісто для печива вийде м’яким, його зручно розкачувати. Поставити тісто в холодильник і приготувати начинку. Гарбузове насіння подрібнити, додати до нього протертий через сито сир і перемішати все до однорідного стану. Охолоджене тісто розкачати у формі прямокутника, товщиною 3‒5 мм. Розтопити вершкове масло і змастити ним поверхню тіста. На одну половину заготовки покласти начинку, накрити другою половиною і злегка притиснути. «Видавити» бутербродним ножем, не відокремлюючи одне від одного, майбутнє печиво — прямокутне, квадратне, ромби тощо. Можна також оздобити випічку цілим насінням гарбуза. На деко покласти пергаментний папір, перенести на нього заготовку й помістити все в розігріту до 180‒200 °С духовку. Випікати печиво 20‒25 хвилин (залежно від властивостей духовки), доки не зарум’яниться. Готовий пласт остаточно розділити на порції — і печиво після остигання можна подавати.