Гнізда з грибами: готуємо святкову, економну та незвичну страву

29.12.2022 18:30 Корисно
Свята цього року проходять у складних воєнних умовах. Далеко не всі мають можливість, насамперед фінансову, накрити святковий стіл. Хтось дотримується різдвяного посту, хтось за умов відключень електрики не може розрахувати свої дії. Думаємо, що цей рецепт буде вам у пригоді.

Для  приготування "гнізд" вам буде потрібне яйце, тому ця страва не витримує звання пісної, але вона має три великі плюси – не потребує м'яса, має вигляд святкової та є дуже поживною. Головний її недолік – швидко з'їдається всіма членами родини. 
Зрозуміло, що макаронні «гнізда» італійського виробництва – це швидко, але  чи будуть вони такими ж смачними, як ті, що будуть зроблені з локшини, виготовленої власноруч? Ця страва має особливу привабливість для родини, адже гніздо, зроблене власноруч, – це ще й символ родини. Отже, закочуємо рукава та беремося до справи.
Замісимо тісто. Щедру пригорщу пшеничного борошна треба просіяти на широку чисту дошку, додати дрібку солі, дрібку соди, дрібку порошку куркуми та імбиру, перемішати виделкою й утворити з тої сировини спочатку гірку, а потім посеред неї обім’яти кратер. Розбиваємо в цій кратер  яйце і додаємо  в одну половинку води, в іншу – картопляний бульйон, і перемішуємо спочатку виделкою, потім руками – докрута, досипаючи й досипаючи борошно.
Найсмачнішою локшина вийде, якщо  змішати пшеничне борошно з гречаним (1:3), або на стадії налипання до рук додати жменьку дрібно змеленої на борошно гречки.
Замішане тісто треба розкатати тонесенько –  як картонку – й дати трішки полежати. Коли тісто трохи завітриться, обсипаємо його борошном та протираємо долонею.  
 Нарізаємо  тоненькими смужками, розкладаємо їх, щоб підсохли, і робимо  гнізда. Для цього вхопили 6–8 смужок, обкрутили нетуго довкіл трьох пальців і поклали готове гніздо на стіл – хай почекає, просохне. 
Поки гнізда підсихають, беремося до грибів. Середнього розміру шампіньйони миємо, відрізаємо ніжки , вирівнюємо в шляпці ямочку. Ніжки шаткуємо й пасеруємо разом із тертою морквою та цибулею в олії. Коли все розім’якне й зарум’яниться, додаємо ложку томату або тертий помідор, тертий пісний сир тофу і часник. Змішуємо, додаємо туди ще ложку-другу теплої водички та доводимо до булькання. Готовою начинкою наповнюємо шляпки, викладаємо на деко, застелене пергаментом, – і в духовку на 180 градусів на 30 хвилин (або в мікрохвильовку на максимумі на 8 хвилин, а потім на середній потужності ще на 5 хвилин).
Тим часом  ставимо високу пательню на вогонь, наливаємо води, додаємо сіль, ложку олії, лавровий лист, надрізані зубочки часнику, і як закипить – викладаємо наші гнізда на дно. Варимо, але не переварюємо – як локшину, хвилин 5-7 тихого кипіння.
Зливаємо, виймаємо по два гніздечка на тарілку, в кожне кладемо по грибочку, притрушуємо зеленню, поливаємо юшкою, що натопилася з грибів, – і все! Смачного!

Найкраще ця страва смакує із салатом, який готується швидко та просто: яблуко, огірок, трохи імбиру, селера коренева, часник  на тертушці перетворюються на корейську соломку, збризкуються лимонним соком та запашною олією. В особливо святковому, як у нас випадку, його можна викласти на листя салату. 

Раніше ми писали також, як приготувати святкового лосося без риби та які секрети приготування має традиційний австрійський картопляний салат.