Готуємо картопляний салат: швидко, просто та поживно

11.12.2022 18:02 Корисно
Переваги цієї страви в наш час очевидні: вона поживна, готується заздалегідь, не потребує розігрівання, може бути як самостійною стравою, так і гарніром, а головне – інгредієнти для неї завжди є під рукою.

Картопляний салат у цьому вигляді  є традиційною стравою австрійської кухні. Його використовують як гарнір до різних м’ясних страв, так і як самодостатню їжу, яку запивають мінеральною водою або пивом. 

Раніше ми писали також, як пришвидшити приготування козацького кулешу

 Знадобляться: 

картопля – 8 шт. 
цибуля – 2 шт. 
мелений чорний перець  – 2 ч. л. без чуба
сіль  – 2 ч. л. без чуба
цукрова пудра – 6 ч. л. з чубом 
оцет 
вода 

Для приготування цього салату підходять лише сорти з великим вмістом крохмалю, які не розварюються і, якщо нарізати у вареному вигляді, добре тримають форму. Виберіть 8 картоплин одного розміру – десь як дрібне яйце, помийте та поставте варити до готовності. Головне – не переварити її.

Поки картопля остигає, дві цибулини (краще – червоні або білі, але можна й звичайні) діаметром 4,5-5 сантиметрів очистіть від  шкірки і наріжте кубиками розміром 5-6 міліметрів. 

Далі переходьте до приготування маринаду. Але знайте, кожна хазяйка має свої пропорції, а саме від них залежить смак майбутнього салату, тому згодом можна експериментувати. 

Візьміть дві склянки по 250 мл, у кожну налийте оцет на товщину одного пальця, додайте чистої холодної води майже доверху, а потім у кожну з них покладіть три чайні ложки цукрової пудри з чубом та по одній чайній ложці без чуба солі та чорного молотого перця. Ретельно перемішайте.

У скляний або керамічний посуд (або той, що витримує дію оцту)  викладіть порізану цибулю та залийте маринадом. Заправка для салату готова – вона повинна настоятися, поки ви будете чистити від мундирів та різати вашу картоплю.

Правильно нарізана картопля для цього салату – це акуратні кружальця або напівкружальця завтовшки три міліметри, тому вам знадобиться гострий ніж. Зазвичай порізані порції картоплі відразу відправляють до заправки.

Дізнайтесь також, які каші можна приготувати без варіння

Наприкінці  салат ретельно перемішайте: до того ж важливо не пом’яти акуратні кружальця картоплі – і хай настоюється протягом півгодини.

До столу картопляний салат треба подавати в скляних або фаянсових мисках середнього розміру, а м’ясні страви подаються на окремих тарілках. 

До речі, салат завдяки оцту дуже добре зберігається протягом декількох днів. До того ж він відкриває простір для кулінарних фантазій, адже із заправкою можна експериментувати нескінченно, а до картоплі можна додати що завгодно, починаючи від яєць та листового салату до вареної квасолі або капусти, але це вже зовсім інша історія.

Більше рецептів та корисних порад читайте тут

Автор: Інна Можейко