Город у липні: що не пізно саджати

Promo
12.07.2021 10:20 Корисно
Фото: profile.ru Фото: profile.ru
Вважається, що липень для городника – час коли треба поливати, полоти та боротися із шкідниками. Але ж і поласувати свіжою зеленню хочеться. Тому лопату в руки – і уперед, тим паче, що декілька грядок уже звільнились.

Перш ніж розпочинати посадку, треба з’ясувати не тільки, що саме будемо саджати, але й те, чим саме посадка в липні відрізняється від звичайної, яку ми робимо навесні.

Трави та коренеплоди

 У липні трави вже втратили свіжість та стали грубими. Тому є сенс запастися свіжими, насамперед кропом та салатом. А щодо коренеплодів, то деякі з них навіть краще будуть зберігатися взимку, якщо їх саджати в липні.

Фото: profile.ru

1. Кріп. Найпростіший і невибагливий варіант. Щоб сходи швидше з’явилися, насіння потрібно потримати близько години в теплій воді (приблизно +50° С). Рости кріп буде інтенсивніше, якщо на 1 кв. м землі додати 10 л компосту зі столовою ложкою нітрофоски.

2. Салат. Сходить за 1–2 тижні після посіву і дуже швидко росте. Прискореними темпами в липні салат буде розростатися за умови, що ґрунт весь час буде зволоженим – це забезпечить листю ніжність і пружність. Не слід допускати загущення салатних рядів – рослини будуть витягатися, викидати квітконоси замість листя, нижній ярус почне підгнивати.

3. Рукола. Коли сіяти в липні у відкритий ґрунт, вона сходить за 5–6 днів, а перший урожай цієї зелені можна збирати вже через пару тижнів. Сприятливим є той фактор, що в другій половині літа вже не така активна хрестоцвіта блішка, яка зазвичай псує товарний вигляд листя.

3. Ріпа. Раннім сортам до технічної стиглості вистачає 45–60 днів. Якщо посіяти ріпу на городі до 10–15 числа, то восени можна зібрати свіжий урожай, придатний для тривалого зберігання.

4. Морква. Деякі городники сіють моркву ранніх сортів, устигаючи зібрати дозрілі коренеплоди до зими. До того ж такий урожай зберігається навіть краще, ніж партія весняного посіву. Щоб сходи швидше з’явилися, з насіння попередньо необхідно змити ефіри, що заважають проростанню. Для цього достатньо потримати його в теплій воді, потім промити. Виліт морквяної мухи в середині липня припиняється до серпня, тому паростки встигнуть зміцніти.

5. Редис. Свіжий та хрусткий, він – неодмінний компонент смачних літніх салатів, але швидко «йде у стрілку», тому при липневих посадках треба знати декілька хитрощів. Не слід вибирати сонячне місце для посіву, адже редису для формування коренеплоду потрібен короткий світловий день. Культура потребує нейтральний або слабокислий зволожений ґрунт. Редис не переносить свіжу органіку, але любить калій, тому перед посівом у землю можна внести цю добавку у вигляді сульфату. Якщо посадити редис у відкритий ґрунт у липні, то він менше піддається атакам совки і хрестоцвітої блішки.

6. Дайкон. Зовні він нагадує витягнуту редьку. Плоди літнього посіву будуть добре зберігатися і не втратять соковитості до наступної весни.

Фото: venskayadacha.com

Бобові та багаторічники

1. Квасоля. Квасолеві стручки – дуже популярний компонент здорового харчування. Цю культуру теж можна посадити на городі в липні, щоб приблизно через місяць уже збирати перший урожай.

2. Багаторічники. У липні саме час подбати про ті культури, які першими будуть радувати урожаєм наступної весни. У літній період можна садити на дачі ревінь, щавель, деякі сорти цибулі (батун, шніт). До осінніх заморозків ці рослини встигнуть зміцніти та сформувати корінь, щоб добре перезимувати та порадувати вас наступної весни.

Тож ще не час відправляти лопату на відпочинок. А якісне та різноманітне насіння ви можете знайти на сайті Сучасна Дача  semena.biz.ua  .

Автор: Ірина Мнішек