Готуємо в горщиках: поради та рецепти

30.10.2021 16:00 Корисно
dom-eda.com dom-eda.com
Страви в горщиках завжди виходять смачними, а готувати їх просто. Потрібно лише скласти всі інгредієнти в посудину, закрити кришкою і відправити на потрібний час в духовку.

Горщики годяться не тільки для того, щоб у них можна було готувати. Їх можна використовувати і для подачі — наприклад, борщу, щів, курячої локшини або вареників. Подані в горщиках, вони здаються смачнішими, ніж ті ж — але в тарілках. Така от кулінарна психологія! Але за етикетом страви, приготовані в горщику, слід перекладати на тарілку — крім випадків, коли окремо оговорюється, що «ось це» слід їсти в тій посудині, у якій його подано.

Але горщики, попри їх дуже багату історію використання, коріння якої губиться у глибині часу, являють собою дуже специфічний посуд. Тож, використовуючи їх, потрібно враховувати певні правила, наведемо їх далі.

Щоб страва була соковитішою, потримайте глиняний горщик 15‒20 хвилин у холодній воді. Пори посуду вберуть вологу, і приготовлене буде більш соковитим.

Новий і жодного разу не використовуваний посуд вимочіть у холодній воді з додаванням 1 ч. л. соди близько години.

Глиняний горщик завжди потрібно ставити в холодну духовку, поступово збільшуючи температуру, оскільки в уже прогрітій духовці він може тріснути. Якщо вам все-таки хочеться пришвидшити процес за рахунок використання вже гарячої духовки, то попередньо підігрійте продукти або хоча б воду, що використовується в страві.

Ставте горщик на нижню полицю духовки, тоді після завершення готування зможете легко його витягнути.

Готувати у глиняних горщиках можна тільки в духовці або пічці, але в жодному разі не на конфорках.

Виймаючи горщик з пічки або духовки, не ставте його на занадто холодну поверхню, дайте йому трохи охолонути на дерев’яній поверхні.

Для миття горщиків краще використовувати м’яку губку, адже мочалка з проволоки або жорсткий йоржик можуть подряпати обливану поверхню посуду.

Щоб відмити жир зі стінок посуду, налийте в горщик холодну воду. Додайте 0,5 ч. л. оцту, накрийте кришкою, поставте в холодну духовку і нагрівайте, поступово збільшуючи силу вогню. За півгодини витягніть посуд, дайте йому остигнути, а потім прополощіть.

Не рекомендується використовувати для миття горщика мило або миючі засоби. Вони можуть всотатися у глину й потім під час наступного використання посуду перейти у їжу, що готується. Тому краще залиште горщик на ніч, наповнивши розчином соди (1‒4 ст. л. на одиницю посуду). Сода допоможе позбавитися запахів і освіжить горщик після приготування занадто духмяних продуктів.

 

Пісний грибний суп

Фото: .russianfood.com

Пропонуємо приготувати суп із селерою і печерицями — можна у великому горщику, а можна — й у порційних. Він без м’яса, але завдяки ароматним корінцям смак його дуже насичений.

 

Знадобляться (на 2 горщика об’ємом 0,5 л): печериці — 150 г, селера (корінь) — 100 г, картопля — 150 г, морква — 60 г, цибуля ріпчаста — 50 г, кріп — 2 гілочки (5 г), цибуля зелена — 3‒4 пера, олія — 40 мл, перець чорний мелений — 0,5 ч. л. (або за смаком), сіль — 0,5 ч. л. (або за смаком), вода — 450‒600 мл.

Картоплю, моркву, селеру та цибулю очистити й нарізати невеликими шматочками. Печериці протерти вологим кухонним рушником і теж нарізати не надто дрібно. У сковороді розігріти олію, викласти цибулю і обсмажувати 5 хвилин, до м’якості. Додати до цибулі гриби, посолити, використавши половину потрібної за рецептом солі, й обсмажувати все разом на слабкому вогні хвилин 7‒10. Нарізані овочі розкласти порівну в горщики. Обсмажені гриби з цибулею також розділити порівну й викласти в кожен горщик. Кріп промити і дрібно нарізати, попередньо струсивши вологу. У кожен горщик всипати решту солі, рівномірно її розподіливши, перець, нарізаний кріп і влити воду. Рідина має не доходити 2 см до верху посудини. Накрити горщики кришками або фольгою, поставити в розігріту до 180 °С духовку і готувати суп хвилин 50‒60. Зелену цибулю промити, обсушити, дрібно нарізати й посипати нею готовий суп.

 

Печеня з кролика

Фото: povar.ru

Кролик на нашому столі буває не надто часто, тому кожного разу хочеться приготувати щось особливе. Спробуйте печеню в горщиках за цим рецептом — м’ясо в ній виходить дуже ніжним, а пахне як чудово!

 

Знадобляться: кролик — 1 кг, картопля — 800 г, цибуля ріпчаста — 2 шт., лавровий лист — 2 шт., сметана — 220 г, сіль — за смаком, перець чорний горошком — за смаком, зелень — за смаком.

Порізати кролика на великі шматки. Картоплю помити, почистити і теж порізати великими шматочками. Цибулю порубати дрібно. Викласти все в горщик, додати лавровий лист, перець, сметану й сіль. Поставити горщики з майбутню печенею в духовку, запікати при 200 °С протягом 45 хвилин. Перед подачею на стіл прикрасити печеню свіжою зеленню.

 

Риба в горщику

Фото: byturen.com

Це дуже смачна страва, яку можна подати як гаряче й на святковий стіл. Риба, приготована в горщику, виходить дуже ніжною, просто тане в роті. Ця страва заслуговує на приготування.

 

Знадобляться: філе будь-якої риби з білим щільним м’ясом — 3 шматочки; цибуля ріпчаста — 0,5 шт.; сир твердий (тертий) — 5 ст. л.; вершки жирні (або сметана) — 5 ст. л.; вода — 0,5 склянки; сіль, перець, спеції — за смаком.

Рибу нарізати на кілька шматочків. Цибулю нарізати тонкими півкільцями. Сир натерти на грубій тертці, приготувати жирні вершки або сметану. На дно горщика викласти частину цибулі і вершків, влити воду. Потім викласти туди шматочки філе риби, посолити їх, поперчити й посипати улюбленими спеціями. На шматочки риби викласти кільця цибулі, частину вершків і частину натертого сиру. Зверху — решту риби, всю цибулю, всі вершки і присипати залишками сиру. Посипати спеціями, посолити. Наповнений горщик поставити в заздалегідь нагріту до 180 °С духовку і готувати 20‒30 хвилин. Їсти таку рибу краще гарячою. Можна викласти на тарілку, а можна — просто з горщика.

 

Шоколадна рисова каша

Фото: babushkinadacha.ru

А цей рецепт — для ласунів, які полюбляють усе шоколадне, навіть каші. І приготування в горщику додасть певної родзинки смаколику.

 

Знадобляться: рис — 1 склянка, яйця — 3 шт., цукор — 0,5 склянки, панірувальні сухарі — 20 г, какао-порошок — 1 ст. л., вершкове масло — 100 г, молоко — 300 мл.

Рис добре промити й залити молоком. Варити 20 хвилин на слабкому вогні, періодично помішуючи. Жовтки відокремити від білків. Білки збити, а жовтки змішати з цукром. У кашу додати жовтки, білки та вершкове масло. Ретельно перемішати, додати какао і знову перемішати. Горщики змастити маслом і посипати панірувальними сухарями. Викласти кашу в горщики. Готувати при 200 °С 30 хвилин.