Готуємо різдвяні імбирні пряники «Ялинкові»

05.01.2021 18:09 Корисно
Різдво все ближче, тому пропонуємо вам рецепт саме зимових солодощів – імбирних пряників. Такі пряники можна не тільки їсти, а й навіть прикрашати ними ялинку. Цим їстівним прикрасам будуть раді не тільки діти, а й дорослі.

Знадобляться:
мед – 140 г, цукор – 100 г, вершкове масло – 110 г, яйце – 1 шт., сода харчова –  1 ч. л., борошно – 400 г, кориця – 1 ч. л., імбир мелений – 1 ч. л., мускатний горіх – 0,5 ч. л., гвоздика і кардамон – по щіпці; для глазурі: яєчний білок – 1 шт., цукрова пудра – 200 г, крохмаль – 0,5 ч. л., лимонний сік – 1 ч. л.

У невеликий сотейник викласти мед, цукор і всі спеції зі списку – до речі, додавати можна також спеції на свій смак. Поставити сотейник на середній вогонь і довести вміст до кипіння, але не кип’ятити сильно. У гарячу суміш додати харчову соду і ретельно перемішати все дерев’яною лопаткою. Суміш почне пінитися – це нормально, перемішувати потрібно близько хвилини, щоб уся сода розчинилася. Потім додати вершкове масло, розмішати і прибрати сотейник з вогню. Як тільки суміш охолоне (стане теплою) вбити яйце і перемішати добре.

Всипати просіяне борошно і замісити тісто, можна додати дрібку солі. Готове тісто загорнути в пакет і покласти в холодильник на 2–3 години. Охолоджене тверде тісто розкачати в пласт товщиною не більше 0,5 см і вирізати заготовки будь-якої форми. Зробити в пряниках невеликі дірочки, щоб можна було на нитці вішати на ялинку. До речі, розкачувати до необхідної товщини тісто краще на пергаменті і на ньому ж вирізати форми. Випікати заготовки треба у розігрітій до 180 градусів духовці хвилин 8. Дати випеченим пряникам охолонути.

Приготувати глазур для контуру пряника: просіяти цукрову пудру і з’єднати її з крохмалем, у білок додати всі сипучі інгредієнти, можна все відразу, а можна частинами. Збивати потрібно міксером спочатку на малих обертах близько 2 хвилин. Потім додати лимонний сік і збивати ще 5 хвилин, збільшуючи швидкість, загалом білкову глазур збивати близько 8 хвилин.

Після збивання глазур має бути густою, блискучою і без крупинок цукру. А глазур для контуру пряників потрібна трохи рідкіша, ніж приготовлена. Тому потрібно взяти трохи білої глазурі і додати крапельку води, перемішати – в ідеалі глазур для контуру повинна не розтікатися, коли наноситиметься. Контур по пряниках зробити за допомогою кондитерського пакета з насадкою або, якщо його немає, за допомогою зіп-пакета чи звичайного пакетика. Дати контуру висохнути.

Читайте також Готуємо ніжне та легке печиво «Кучугури»

Приготувати глазур для заливки: пофарбувати глазур для заливки в бажаний колір (харчовою фарбою) і підлити по крапельці воду, домагаючись потрібної консистенції: глазур для заливки повинна бути трохи рідкішою, ніж глазур для контуру. Якщо вийшли порожні місця, заповнити їх акуратно за допомогою зубочистки. Різдвяні пряники можна прикрасити і посипанням, і дрібними мастичними деталями, але робити це потрібно, поки глазур не висохла. Дати глазурі висохнути. І от імбирні пряники готові!