Індійський гість на вашій грядці: доглядаємо огірки

27.07.2022 19:00 Корисно
Фото: rivne1.tv Фото: rivne1.tv
Так-так, звичайний огірок родом з Індії, але він добре адаптувався до українських умов і залюбки росте в Харківській області. За однієї умови – якщо господарі правильно за ним доглядають.

Відомий факт: огірок на 95 % складається з води. Але не тільки – там наявні цукор, корисні вітаміни та різноманітні мікроелементи. Тому в умовах війни це справжній скарб: майже дистильована вода, що міститься в огірках, добре виводить токсини та благотворно впливає на організм. Крім того, огірковий сік є одним з найкращих натуральних засобів догляду за шкірою і стане в пригоді у разі неможливості придбати косметичні засоби в магазині.

А ви знаєте, що огірок, на відміну від його родича – гарбуза, – треба вживати недозрілим? Навіть більше: чим зеленіші огірки, тим вони смачніші й корисніші. Багато хитрощів про вирощування та консервацію огірків знали греки, які оселилися в Ніжині, – звідси славетний ніжинський огірочок, вирощений на теренах України, дістався до столів «вищого світу». У 2005 році в Ніжині був встановлений навіть пам’ятник огірку із зеленого італійського мармуру.

Щоб був зеленим та пухирчастим

Городникам-аматорам слід постійно пам’ятати про індійське минуле огірків. Замало їх успішно посіяти та проростити. Протягом усього сезону рослини огірка схильні до прояву примхливого характеру південної екзотичної рослини. Таким чином, велика значення у вирощуванні доброго врожаю має постійний правильний догляд за цією культурою в середині та наприкінці літа. 

Полив та догляд за ґрунтом. На огірках з’явилася перша зав’язь? Будьте готовими до регулярного поливу: навіть короткочасне пересихання ґрунту в цей час призводить до появи гіркоти в огірках, яку потім ніяким чином неможливо усунути. Поливати слід тільки теплою водою, бо холодна вода спочатку пригнічує ріст зеленої маси і плодів, а потім провокує захворювання на сіру гниль з подальшою загибеллю рослин. 
Сприятливим часом для поливу є ранок: таким чином можна протягом доби підтримувати необхідну вологість ґрунту і повітря навколо бадилля. Частота поливу залежить від погоди. У прохолодні дні полив можна проводити раз на 3-4 дні, а у разі спеки треба поливати кожний день з розрахунку 2-2,5 літра на 1 квадратний метр.
Пам’ятайте, що поливати слід тільки під корінь – якщо вода буде потрапляти на листя, то на них швидко почнуть розвиватися грибкові хвороби. Для збереження вологості ґрунту посадки огірків мульчують різноманітними органічними матеріалами. Мульча оберігає ґрунт від швидкого висихання і пригнічує розростання бур’янів, а значить розпушувати та полоти грядки доведеться рідше.

Підживлення. Але буває й такий казус – поливають добре за правильною схемою і теплою водою, а зав’язі огірків опадають. У такому разі причиною є нестача добрива. Цього не станеться, якщо під час цвітіння в ґрунт внести розчин з розрахунку 0,5 літра коров’яку, 15 грамів нітрофоски, 100 грамів деревної золи, 5 грамів борної кислоти та 0,3 грама сірчанокислого марганцю на 10 літрів води – по 3 літри на 1 квадратний метр. А під час масового плодоношення внести розчин з розрахунку 50 грамів сечовини, 100 грамів золи та 40 грамів сульфату калію на 10 літрів води – по 1 літру на кожний кущ. Після цього через 2 тижні рекомендується додати по 1 склянці золи під кожний кущ.

Збір урожаю. Огірок – дуже плодовита культура. Вони зав’язуються швидко і у великих кількостях, тому збирати огірки потрібно через день, у крайньому разі через два дні. Не давайте їм переростати на кущах, перезрілі плоди відбирають у рослини масу поживних елементів і прискорюють її старіння та загибель. Крім того, переростки занадто грубі. Для консервації вони не дуже добрі, а в салати й зовсім не годяться. Чим частіше ви збираєте врожай, тим швидше зав’язуються нові смачні огірки, а сама рослина довше росте й довше плодоносить.

Як зберегти огірки свіжими

Відомо, що у свіжому вигляді огірки зберігаються не дуже довго. За температури в один градус тепла вони можуть пролежати максимум 20 днів. Але в сучасних холодильниках в овочевому відділенні температура зазвичай коливається від 4 до 6 градусів тепла, що приблизно втричі скорочує термін зберігання огірків. А якщо плоди скласти в щільні поліетиленові пакети, максимально видалити з них повітря і надійно зав’язати, то термін зберігання огірків можна подовжити до 30 днів. 

Крім того, дуже ефективно зберігати огірки в яєчному білку. Для цього спеціально треба збирати плоди з довгими плодоніжками. Потім їх підвісити за плодоніжки в прохолодному й сухому місці та нанести рівномірний шар злегка збитим яєчним білком. Він підсихає і утворює щільну скоринку, що надійно оберігає огірки від в’янення та псування протягом декількох місяців.

 

Автор: Інна Можейко