Камедь — ознака захворювання дерева

03.10.2021 15:00 Корисно
proza.ru proza.ru
Традиційна «жуйка» з кори садових дерев, яку майже всі полюбляли в дитинстві (а дехто й дорослим), виявляється, є ознакою хвороби. Її назва — камедетеча або гомоз.

Причини ураження різні — поранення дерева, морозовини, несприятливі умови зростання (зокрема на важких і глинистих ґрунтах), пошкодження комахами, мікроорганізмами тощо. Камедь, яка на вигляд нагадує застиглу клейку масу, виділяється на стовбурах, плодах і навіть листі кісточкових плодових дерев.

Найчастіше смолисті виділення утворюються на теплолюбних культурах: вишнях, черешнях, сливах, абрикосах тощо. Під камеддю на дереві зазвичай виявляються доволі глибокі рани, через які клейка рідина (іноді у великій кількості) виділяється назовні й застигає.

Камедь може мати найрізноманітніші відтінки: світло-коричневий, шафранний, бурштиновий, темно-бурий. Її поверхня, як правило, глянсова, такі утворення добре просвічуються на сонці. Запаху камедь не має, а на смак злегка солодкувата. На жаль, рясна камедетеча дуже послаблює плодові дерева, істотно знижуючи їх продуктивність, і може призвести до передчасної загибелі рослин у саду.

Як же протистояти такій напасті? Насамперед, бажано підбирати для формування саду сорти, стійкі до хвороб та й узагалі життєстійкі.

Щоб запобігти механічним пошкодженням, дерева потрібно обрізувати акуратно і вчасно, а місце зрізів обов’язково покривати садовим варом. Восени й навесні бажано проводити побілку дерев спеціальним вапняним розчином. Перед появою і набуханням бруньок дерева корисно обробити розчином мідного (1 %) або залізного (3 %) купоросу, що поєднують в собі властивості інсектициду, фунгіциду та мікродобрива. Не варто забувати і про ефективність бордоської рідини.

При перших ознаках появи камеді, слід гострим ножем акуратно зачистити місце її утворення, а потім замазати пошкодження садовим варом. Якщо розмір рани виявиться доволі значних розмірів, бажано на неї зверху накласти садовий бинт.

Також на зимовий період необхідно обертати штамби молодих дерев рогожею, мішковиною або щільним папером — це буде добрим захистом від гризунів.

Не слід зловживати з внесенням азоту. Виділення камеді може спровокувати також надмірна кількість калійних і магнієвих добрив.

Крім того, вчені встановили, що камедь може з’являтися, на деревах, які ростуть на карбонатних ґрунтах, або через те, що в тканинах деревини занадто мало кальцію. Через це садівникові доводиться розмірковувати, що робити з деревами — підгодовувати вапном або, навпаки, вносити мінеральні добрива з кислою реакцією. Практики в такому разі радять попередньо промити ґрунт під деревами великою кількістю води, і тільки потім або вносити кальцієву селітру, або поливати рожевим розчином марганцівки.

Також рівномірно на всіх гілках може утворюватися камедь, якщо занадто часто (раз на тиждень) поливати дерева, промочуючи тільки поверхневий шар ґрунту. Щоб цьому запобігти, зазвичай вистачає переходу на поливання дерева раз на місяць з глибоким промочуванням ґрунту.