Кому дістанеться земля, що була приватизована у шлюбі

06.03.2021 14:13 Корисно
Адвокат Роман Чумак розповів, що спочатку приватизована земельна ділянка вважалася особистою приватною власністю одного з подружжя. Однак у 2011 році законодавство змінилося.

Відповідно до частини п’ятої статті 61 Сімейного кодексу України в редакції закону № 2913-VI, який почав діяти 8 лютого 2011 року, до переліку об’єктів права спільної сумісної власності подружжя додалася земельна ділянка, набута шляхом приватизації.

– Після цього законом України № 4766-VI, який почав діяти з 13 червня 2012 року, на підставі пункту 5 частини першої статті 57 Сімейного кодексу України земельну ділянку, набуту під час шлюбу шляхом приватизації, визнано особистою приватною власністю дружини або чоловіка. Таким чином, з урахуванням змін до Сімейного кодексу України, правовий режим приватизованої земельної ділянки змінювався, – пояснив адвокат Роман Чумак. 

Читайте також: Лісгоспи Харківщини викрили в ухилянні від податків

За його словами, у період часу з 8 лютого 2011-го по 12 червня 2012 року включно земельна ділянка, набута в результаті приватизації, визнавалася спільною сумісною власністю подружжя.

До 8 лютого 2011 року та після 12 червня 2012-го така ділянка вважається особистою приватною власністю чоловіка або дружини, що реалізував(ла) своє право на безкоштовне отримання частини земельного фонду.

– З усього перерахованого вище випливає, що статус приватизованої земельної ділянки залежатиме від дати реєстрації права власності на земельну ділянку. У разі такої реєстрації в період з 8 лютого 2011-го по 12 червня 2012 року включно земельна ділянка матиме статус спільного сумісного майна подружжя з усіма наслідками, що випливають із цього: необхідністю згоди другого з подружжя на продаж, поділ у разі розлучення і так далі, – підсумував Роман Чумак.

Читайте також: На Краснокутщині чоловік тримав у рабстві сімох людей

Автор: Олександр Гречаний