Консервуємо абрикоси без цукру на зиму – швидко, корисно, бюджетно

31.07.2022 14:30 Корисно
На Харківщині зараз настав сезон абрикос, і господині готуються до зими. Оскільки усе нове – добре забуте старе, тому в сучасних умовах ті рецепти, які потребують мінімум часу та витрат, стануть у пригоді і досвідченим господиням, і початківцям.

Абрикоси – джерело вітамінів А, Е, Р, С, групи В. Також плоди містять численні мінерали, зокрема магній, фосфор і калій. А ще ці фрукти дуже добре впливають на рівень холестерину, тому що в них виявлено пектин. В умоває війни кожній родині, особливо тій, де є люди похилого віку, просто необхідно запастися цим сонячним фруктом у банці. 

Варення з абрикосів  без цукру

Це найкращий варіант, якщо у вас немає стратегічних запасів цукру. До того ж  для цього варіанта, на відміну від інших, можна використати перестиглі і навіть злегка прим’яті фрукти, що значно заощадить ваш бюджет у випадку, коли у вас немає власних абрикосів. Також таке варення зберігає в собі всю користь абрикосів та їх неповторний смак. Єдиний недолік – зберігати його треба у прохолодному місці, найкраще – у холодильнику. 

Приготування

Отже, для такого варення потрібні тільки абрикоси та стерилізовані банки з кришками. 
Перестиглі м’які абрикоси промити під холодною водою, трохи підсушити, розрізати навпіл і видалити кісточки з фруктів.

Тепер треба половинки подрібнити будь-яким зручним для вас способом, наприклад, за допомогою м’ясорубки або блендера. Потім перекласти отриману масу в каструльку і поставити на повільний вогонь, довести до кипіння і варити, помішуючи, не більше 5 хвилин.  Гаряче варення розкласти по стерилізованих банках та закатати металевими кришками. Зберігати його треба у прохолодному місці. 

Повидло з абрикосів без цукру

Полюбляєте взимку ласувати за випічкою з повидлом до чаю? Для начинки вам підійде цей рецепт. Так, приготування повидла це процес нешвидкий, але ви зекономите цукор та отримаєте гарну густу і смачну начинку янтарного кольору для своїх смаколиків. До того ж воно добре зберігається. 

Приготування

Абрикоси для такого повидла потрібно використовувати дозрілі і навіть перезрілі. Їх треба попередньо перебрати та вибракувати пошкоджені. Потім фрукти промити і залишити, щоб стекла вся вода.

Видалити кісточки, а отримані половинки подрібнити, як і в попередньому рецепті. 
Покласти у посуд для варіння повидла (чим більше діаметр його дна – тим краще) маленьку порцію подрібненої маси, так, щоб ледве покрило дно, долити невелику кількість води та поставити на маленький вогонь.

Регулярно помішуючи, треба варити повидло з абрикоса до повної готовності. Готовність перевіряти так: на холодну поверхню посуду капнути крапельку повидла, трішечки зачекати, якщо крапля не розпливлася і тримається купкою, то це означає, що абрикосове повидло готове.

Поки  повидло гаряче, розкласти його в теплі і сухі банки, стежачи за тим, щоб вони заповнювалися на 2 см нижче горлечка.

Повидло з абрикосів треба зберігати у прохолодному місці. Зроблене за цим домашнім рецептом повидло можна використовувати навіть для приготування деяких соусів. Ну а якщо немає бажання готувати, то зимовим вечором можна просто попити чай із смачним густим повидлом та печивом.

Автор: Ірина Мнішек