Купуємо електрочайник – на що звернути увагу

02.05.2021 12:00 Корисно
Давно мрієте змінити звичайний чайник на електричний, але не знаєте, який обрати, бо від кількості виробників та видів очі розбігаються? Вибір цього кухонного помічника – справа зовсім не складна, варто тільки врахувати деякі нюанси.

На полицях магазинів цих приладів – ціла купа. Пластмасові, металеві, навіть скляні, з відкритими та закритими нагрівальними елементами. Давайте розбиратися, чим вони відрізняються.

Елементи нагріву

Почнемо з нагрівального елемента. Існують чайники з відкритими та закритими нагрівальними елементами. У першому варіанті нагрівальний елемент – це відкрита спіраль, яку видно, якщо заглянути всередину приладу. Ціна такого чайника доволі невисока, але в ньому є деякі мінуси. По-перше, спіраль закриває собою дно, через що буде важко почистити чайник від накипу. По-друге, щоб закип’ятити воду, треба слідкувати, щоб спіраль була повністю у воді. По-третє, вода закипає не так швидко, як хотілося б. Ну і четверте, ставити такий чайник на підставку можна тільки в одному положенні, бо контакт на ній розміщений збоку і має прямокутну форму.

Закритий нагрівальний елемент – це диск. Усередині такого чайника немає нічого, тільки металеве кругле дно, це і є той самий закритий нагрівальний елемент. Такий чайник можна включати навіть з однією склянкою води та ставити на підставку будь-яким боком, тому що контакт розташований у центрі підставки. Мінуси – чайник з таким нагрівальним елементом більш шумний та трохи дорожчий за ціною. 

Регулювання температури

Це додаткові можливості кухонного помічника, коли можна обирати, до якої температури нагріється вода: наприклад, заварювати чорний чай потрібно киплячою водою, а зелений – водою з температурою близько 90 градусів. По-перше, це зручно, по-друге – економить електроенергію. Є чайники, які можуть підтримувати температуру протягом певного часу, що теж може бути корисним у деяких випадках.

З яких матеріалів роблять

Чайники бувають пластикові, металеві та скляні. Найпопулярніші – це пластикові вироби. Вони загалом довговічні та незвичні за зовнішнім виглядом: форма, колір та загальний дизайн. Тому підібрати підходящу модель для кухні буде неважко. Але і пластик буває різним, тому, обираючи пластиковий чайник, просто принюхайтеся до нього. Якісний пластик не повинен мати неприємних запахів, інакше з кожним закипанням води ви відчуватимете не тільки запах пластмаси, а й її присмак, що може трохи зіпсувати чаювання або приготування.

Металеві. Ці чайники довговічніші, ніж пластикові. Вони можуть бути повністю металевими або комбінованими, тобто зверху пластик, усередині – метал.
У таких чайників є і мінуси: по-перше, якщо вони цілком металеві, то дуже нагріваються під час закипання води, а це небезпечно, особливо якщо в будинку є діти. А ще металеві чайники важчі та коштують дорожче. 

Скляні. Скло – найекологічніший матеріал, тому з точки зору впливу на здоров’я такі чайники – ідеальні, а ще вони мають гарний вигляд. У таких чайників може також бути підсвічування під час закипання, яке додатково робить їх ще привабливішими. Але є мінуси. Скляні чайники, як і металеві, дуже нагріваються під час включення, а ще вони крихкі і можуть розбитися.

У підсумку можна сказати наступне: обираючи чайник, треба дивитись не тільки на зовнішній вигляд, а й на те, наскільки та чи інша модель буде практичною та зручною у побуті, і чи є сенс переплачувати за додаткові функції.