Які продукти корисні для суглобів

04.04.2021 16:00 Корисно
Фото ivr.ua Фото ivr.ua
У старшому віці питання здорових суглобів стає доволі актуальним. Щоб проблем з ними не виникало, треба вести здоровий спосіб життя та правильно харчуватися. Давайте згадаємо разом, які вітаміни та мікроелементи відповідають за здоров’я наших кісток.

Кальцій та фосфор

Ці мікроелементи роблять кістки міцнішими. А якщо кальцію не вистачає, кістки стають крихкішими, страждає і хрящова тканина. Традиційно кальцій потрібно шукати в молочних і молочнокислих продуктах (вживати їх потрібно щодня ): сметана, кисломолочний сир, твердий сир, непастеризоване молоко, сироватка, йогурт, молоко козяче. Також багато кальцію міститься у свіжих темно-зелених овочах, капусті, гірчиці, шпинаті. Найкращими джерелами органічного фосфору є риба жирних сортів і морепродукти, вони містять омега-3-6-9 жирні кислоти, які мають протизапальні властивості. До речі, оселедець краще купувати свіжоморожений або бочковий, а от готового філе, вже залитого маринадом, краще уникати. Також, якщо хтось не вживає рибу, ці омега-кислоти можна купувати додатково та приймати кожного дня.

Читайте також: Відкриваємо кав’ярню: п’ять факторів ризику на шляху до успіху

Вітамін D

Він потрібен, щоб кальцій краще засвоювався та не виводився швидко з організму. В яких продуктах його можна знайти? Це вершкове масло, рибна печінка, жовток курячого яйця. А ще не забувайте проводити багато часу на свіжому повітрі в сонячну погоду, адже сонце – найголовніше джерело цього вітаміну.

Читайте також Як позбутися лупи: рецепти домашніх масок для волосся


фото telegraf.com.ua

Вітамін С

Традиційні джерела цього вітаміну – шипшина, квашена капуста, червона та чорна смородина, цитрусові (лимон, апельсин, мандарин), є вітамін С і в зелені – кропі та петрушці.

Вітамін В5 (пантотенова кислота)

Цей вітамін покращує рухливість суглобів та зменшує біль. Він міститься у різних продуктах харчування: м’ясі, м’ясних субпродуктах, цільному зерні, зелених овочах, цвітній капусті, горіхах. До речі, будь-який комплекс вітамінів буде містити В5.

Селен

Селен запобігає запальним процесам у хрящових тканинах. Він міститься у горіхах, бобах, рибі (тріска, камбала, палтус, оселедець, скумбрія, лосось, корюшка, окунь, риба-меч, тунець), морепродуктах, печінці та злаках.