Кутя, 12 страв і колядки — зустрічаємо Святвечір і Різдво

06.01.2021 15:26 Корисно
фото pon.org.ua фото pon.org.ua
За давніми традиціями, підготовка до святкування Різдва починається напередодні, ввечері 6 січня. Цей вечір називається Святвечір, або Навечір’я Різдва Христового.

Цей день один з найбільш шанованих днів для всіх християн та одне з найважливіших родинних свят, коли сім’я збирається разом і в оселі панує  гармонійний та затишний дух. Напередодні господині ретельно прибирали у хаті, стелили нові скатертини та рушники, також обов’язково намагалися справити новий одяг для всіх членів родини та купити новий посуд.  Із воску виготовляли святкові свічки, приказуючи спеціальні замовляння і молитву. У підготовці були задіяні усі – і малі, і старі.

Святкову вечерю господиня готувала увесь передріздвяний день, обов’язково з гарним настроєм, інакше їжа не вдасться, а це – погана прикмета.

Під образи ставили Дідуха, так званого духа предків, – це житній або вівсяний сніп, прикрашений різнокольоровими стрічками, цукерками, паперовими квітами. Він символізує  продовження роду та примноження достатку.

На столі  обов’язково мають бути  12 страв: кутя,  борщ, грибна юшка, мариновані гриби, маринований оселедець, вареники, голубці, запечена  риба, тушкована капуста, квасоля, узвар, пампушки. 

Спочатку їдять кутю, а потім все, що готувалось, запиваючи все  узваром. Страви обов’язково мають бути пісними, оскільки Святвечір припадає на останній день Пилипівського посту.

Рецепт пшеничної куті з ізюмом, маком та горіхами

Знадобляться: пшениця – 250 г, ізюм – 100 г, мак – 100 г, горіхи волоські – 100 г, мед – 200 г, сіль – щіпка.

Попередньо залити пшеницю прохолодною водою та залишити на кілька годин або на ніч. Потім воду злити, а пшеницю як слід промити. Влити до пшениці воду у співвідношенні 1:2 (500 мл) та варити до готовності приблизно 1–1,5 години. Волоські горіхи злегка обсмажити на сухій сковороді, потім порубати ножем. Мак та ізюм залити кип’ятком і дати постояти 10 хвилин. До меду додати теплу воду (0,5 склянки), ретельно розмішати, щоб мед розчинився. Злити воду з маку та ізюму, додати до маку трохи медового сиропу. Подрібнити мак блендером або будь-яким  зручним способом (наприклад, товкачем). Зварену пшеницю промити холодною водою через сито, а потім висипати в миску. Додати до пшениці медовий сироп, мак, ізюм та волоські горіхи, добре перемішати. Кутя готова. Смачного!

Читайте також Готуємо різдвяні імбирні пряники «Ялинкові»

Також обов’язково на святковому столі мають бути: свічка  – це свідчення віри; сіль – без неї не можна відчути повноти смаку страви, так і людина не може творити справжнього добра, не перебуваючи в гармонії з Богом, а ще сіль вказує на внутрішню суть людини; та часник, який кладуть на чотири кути столу під скатертину, щоб відігнати від родини і хати злих духів. Часник також є символом очищення від гріха, який отруює людське життя, символом родючості і здоров’я.

Коли когось із родини немає вдома, для нього ставлять миску і кладуть ложку. Якщо зайде гість, його теж запрошують до столу. За віруванням предків, гість приносив щастя в дім.

Колядка


фото espreso.tv

«На синім небі»

На синім небі
Зіронька стала,
По всій Вкраїні
Звістку подала.

Що в Віфлеємі,
В стайні низенькій,
Дитя родилось –
Ісус маленький.

Ісус родився,
Ручки складає,
Всіх засмучених
Радо вітає.

Тож перестаньте
Вже сумувати,
Вкраїнські хлопці,
Гожі дівчата.

Дівчата й хлопці,
Всі поклонімся,
В добрій надії
Богу молімся.

Щоб ми діждали
Кращої долі,
Щоб розквітали,
Як квітки в полі.

«Прилетіли ангелята»

Прилетіли Ангелята,
Як пташата з неба
І співали всі Дитятку
Весело, як треба:
«Гей же гей же! О Ісусе!
Гей же гей же! Слава!»
Та будили там пастирів
Всю нічку до рана.

Голосили, що на світі
Сталася новина:
Діва в яслах днесь на сіні
Породила Сина,
Боже Дитя, всіх владику.
Пастирі, вставайте,
Біжіть скоро до вертепу,
Його привітайте!

Слава! Слава! – голосили
В час Твого приходу,
І мир людям, як відкрив Бог
Нам свою природу,
Він для людського спасіння
В тілі народився,
Творець світа, Давець скарбів
В яслах положився.

Поспішім ми до вертепу,
Поклін Му віддаймо
І весело: гей же гей же!
Йому заспіваймо.
Гей же гейже! О Ісусе
Гей же гей же! Слава!
За щасливу твою нічку
Вічна тобі хвала!

Читайте також Колядники з Харківщини влаштують батл з італійцями у прямому ефірі