М’ясні страви на Новий рік: оберіть свій рецепт

18.12.2023 18:52 Корисно
Святкові страви з м’яса / фото ілюстративне Святкові страви з м’яса / фото ілюстративне

Наближається святкування Нового року. За два тижні українськи господині вже починають складати новорічне меню, закупати продукти та шукати рецепти святкових страв з м’яса, аби здивувати своїх рідних та друзів. Соковита шинка у меду, запечена маринована качка, індичка з печерицями та м’ясна «гармошка» стануть справжніми царицями вашого новорічного столу.

М’ясна «бомба» з беконом

І смак, і зовнішній вигляд цієї страви справляють дуже ефектне враження. М'ясна страва на новий рік з ананасом перегукується з ялинковими прикрасами.

Новорічна страва з м’яса «М’ясна «бомба» з беконом»

Знадобляться: філе свинини (курки, індички тощо) — 1 кг, бекон — 100 г, соєвий соус — 3 ст. л., цукор (для свіжого ананаса) — 3 ст. л., олія — для смаження, ананаси консервовані (можна замінити на 1 свіжий) — 550 г.

Порізати м’ясо на пластини, злегка відбити. Залити 2 ст. л. соєвого соусу й залишити маринуватися щонайменше на 12 годин. Як спливе час для маринування, взяти круглу посудину і застелити фольгою так, щоб її краї звисали. Нарізати бекон на тонкі смужки, викласти у форму по колу, залишивши десь третину для покриття шара. Поверх бекону викласти мариноване м’ясо — його краї, як і фольга, мають дещо звисати з посудини. Ананас дрібно нарізати. Якщо використовується свіжий плід, його потрібно з’єднати з цукром і залити соєвим соусом, що залишився, у консервований його додавати не потрібно. Добре все перемішати, після чого обсмажити ананаси, щоб випарувалася волога. Трохи охололу солодку начинку викласти в посудину, покрити її краями м’яса, що звисають, поверх викласти решту бекону й «запечатати» фольгою. Поставити форму з м’ясною кулею в попередньо розігріту до 180 °С духовку і запікати протягом години. Після цього «розпечатати» фольгу і потримати кулю в духовці ще 15 хвилин, щоб утворилася рум’яна скоринка. Подається м’ясна «бомба» гарячою, але коли вона охолоне, теж буде смачною. 

М’ясна «гармошка»

Справжня новорічна страва з м’яса – м’ясна гармошка. Її смак незвичайно пікантний, а ніжне м’ясо просто тане в роті. До того ж і зовнішній вигляд у страви дуже ефектний, тож на новорічному столі вона буде вельми доречною.

М’ясна «гармошка» - простий рецепт святкової страви з м’яса

Знадобляться: свинина (м’якоть, одним шматком) — 1,2 кг, сир твердий — 170 г, майонез — 140 г, курага — 120 г, чорнослив без кісточок — 120 г, імбир свіжий (корінь) — 30 г, гірчиця в зернах — 4 ч. л., коньяк — 30 мл, мускатний горіх мелений — 0,5 ч. л., перець чорний мелений — за смаком, сіль — 2 ч. л., вода — 100‒130 мл.

Сир нарізати тонкими прямокутними пластинками. М’ясо вимити й обсушити паперовим рушником. Зробити на м’ясі поперечні надрізи, не дорізаючи до кінця 0,5‒1 см. Ширина скибочок — приблизно 2 см. Імбир очистити, нарізати тонкими пластинками. Курагу та чорнослив промити і викласти в каструльку, додати імбир, коньяк та воду. Довести до кипіння і варити на слабкому вогні, періодично помішуючи, до м’якості сухофруктів та випаровування всієї рідини, близько 5 хвилин. Потім відставити каструльку й залишити сухофрукти остигати. М’ясо промазати по всій поверхні та всередині надрізів 1 ст. л. майонезу. У майонез, що залишився, додати гірчицю, мелений перець, мускатний горіх і сіль. Перемішати отриманий соус до однорідності. Вкласти в кожний надріз м’ясної «гармошки» по 2 шт. чорносливу, по 2 шт. кураги та пластинку сиру, заповнивши так усю «гармошку». Робити це буде найзручніше, якщо помістити м’ясо у форму для запікання, а потім уже вкладати сухофрукти та сир. Промазати м’ясо майонезно-гірчичним соусом з усіх боків, накрити фольгою і поставити в холодильник на 2 години. Як сплине цей час, витягнути м’ясо, поставити в попередньо розігріту до 200 °С духовку й запікати протягом 1,5‒2 години. Потім форму вийняти, прибрати фольгу, полити м’ясо соком, що виділився, і знову поставити в духовку на 10‒15 хвилин, щоб м’ясо підрум’янилося. Готову «гармошку» полити наостанок соком, що виділився, і дати страві трохи охолонути-«дозріти». Після цього викласти м’ясо на блюдо і подати до столу. Як соус можна використати сік, що залишився у формі. 

Качка маринована запечена

Традиційна новорічна страва з м’яса – запечена качка. Ця страва має дві дуже позитивні риси. По-перше, дозволяє дещо розвантажити господарку напередодні новорічної ночі, адже починати процес приготування слід за 2‒3 дні до святкування. А по-друге, маринування дозволяє зробити не жорсткою навіть ту птицю, щодо якої немає впевненості у м’якості.

Традиційна новорічна страва з м’яса –качка запеченаФото: smakotainfo.com

Знадобляться:  качка — 1 шт., цибуля ріпчаста — 2 шт., оцет (9 %) — 0,5 склянки, перець чорний горошком — 5‒7 горошин, лавровий лист — 1‒2 шт., часник — за потребою, майонез — 50 г, сметана — 100 г, борошно — 1 ч. л., сіль — за потребою, вода — 1 л.

Нарізати цибулю кільцями. Підготовлену качку вимити, обкласти кружальцями цибулі. Воду зі спеціями довести до кипіння, додати оцет, остудити. Залити качку охололим маринадом і поставити в холодильник на 2‒3 дні. Кожного дня тушку слід перевертати. Безпосередньо перед приготуванням качку обсушити марлею, натерти сіллю з товченим часником, змастити майонезом і запікати в попередньо нагрітій до 240 °С духовці до готовності, час від часу поливаючи соком, що утворився. Коли птиця трохи підрум’яниться, обкласти її цибулею з маринаду. Готову качку викласти на блюдо, розрізати, обкласти відвареною картоплею, полити соусом. Для приготування соусу сметану змішати з борошном, влити в сік, що утворився під час запікання, і прокип’ятити. 

Індичка з вином і печерицями

Смачно, святково, і при цьому — просто й неклопітно… А пропонована страва — саме така, тож вона легко може перетворитися на візитівку господарки. 

Індичка запечена з печерицями

Знадобляться: м’ясо індички — 1 кг, олія — 2 ст. л., масло вершкове — 50 г, печериці — 200 г, біле сухе вино — 100 мл, борошно — 1 ст. л., перець чорний мелений — за смаком, сіль — за смаком, лимонний сік — 0,5 ч. л.

Розрізати м’ясо індички на доволі величенькі шматочки, посолити, поперчити, припорошити борошном і обсмажити зі всіх боків в олії. Влити вино, щільно накрити кришкою і поставити тушкуватися м’ясо в духовку до набуття м’якості, періодично перевертаючи шматочки і поливаючи соком, що утворився. Гриби почистити, нарізати на невеличкі пластинки, додати лимонний сік, посолити й тушкувати у вершковому маслі. Потім перекласти печериці в каструлю з м’ясом і соусом і прогріти протягом 10 хвилин. Подавати з картоплею або рисом.

Шинка у медовому соусі

Ще один рецепт святкової страви з м’яса за простим рецептом, з яким впораються навіть починаючі кулінари та кулінарки без великого досвіду - шинка у медовому соусі. Соковита, м’яка та ароматна свинина сподобається найвибагливішим гурманам. Шинку можна подавати гарячою і як холодну закуску. 

Свинина у медовому соусі

Знадобляться: 1 кілограм свинини (краще обирати шию), 5–8 зубців часнику, 2 столових ложки соєвого соусу, 1 столова ложка меду, сіль, перець.

Свинину натерти м’ясо сіллю, перцем, нашпигувати порізаним часником, полити соєвим соусом, натерти медом та залишити маринуватися мінімум на годину. Але якщо хочете по-справжньому ароматне та соковите м’ясо, краще залишити його у маринаді на добу. Замариноване м’ясо обв’яжіть ниткою, можна додати лаврове листя. Обгорнути м’ясо фольгою та викласти у фору. Поставити у розігріту до 200 градусів за Цельсієм на 15 хвилин, після чого зменшити температуру до 180 градусів і запікати приблизно 45 хвилин. За 15 хвилин до готовності зняти фольгу, щоб отримати рум’яну скоринку.

Автор: Дарина Козуб