М’ясні страви на Новий рік: оберіть свій рецепт

26.12.2021 16:00 Корисно
wowfood.club wowfood.club

Наближається святкування Нового року. І хоча за східним календарем рік Тигра розпочнеться тільки 1 лютого, ми вже готові завчасно догодити йому –і в меню святкового столу теж. Забуваючи при цьому, що Бик поки що залишається хазяйнувати, тож, мабуть, страви з яловичини будуть недоречними. І для тих, хто хоче догодити хижаку Тигру і не образити вельмишановного Бика — пропонуємо варіанти святкових м’ясних страв.

М’ясна «бомба» з беконом

Фото: tarelochka.com

І смак, і зовнішній вигляд цієї страви справляють дуже ефектне враження. На святковому столі в новорічну ніч доречні смаколики з ананасом, та й форма страви теж перегукується з ялинковими прикрасами.

Знадобляться: філе свинини (курки, індички тощо) — 1 кг, бекон — 100 г, соєвий соус — 3 ст. л., цукор (для свіжого ананаса) — 3 ст. л., олія — для смаження, ананаси консервовані (можна замінити на 1 свіжий) — 550 г.

Порізати м’ясо на пластини, злегка відбити. Залити 2 ст. л. соєвого соусу й залишити маринуватися щонайменше на 12 годин. Як спливе час для маринування, взяти круглу посудину і застелити фольгою так, щоб її краї звисали. Нарізати бекон на тонкі смужки, викласти у форму по колу, залишивши десь третину для покриття шара. Поверх бекону викласти мариноване м’ясо — його краї, як і фольга, мають дещо звисати з посудини. Ананас дрібно нарізати. Якщо використовується свіжий плід, його потрібно з’єднати з цукром і залити соєвим соусом, що залишився, у консервований його додавати не потрібно. Добре все перемішати, після чого обсмажити ананаси, щоб випарувалася волога. Трохи охололу солодку начинку викласти в посудину, покрити її краями м’яса, що звисають, поверх викласти решту бекону й «запечатати» фольгою. Поставити форму з м’ясною кулею в попередньо розігріту до 180 °С духовку і запікати протягом години. Після цього «розпечатати» фольгу і потримати кулю в духовці ще 15 хвилин, щоб утворилася рум’яна скоринка. Подається м’ясна «бомба» гарячою, але коли вона охолоне, теж буде смачною.

 

М’ясна «гармошка»

Фото: russianfood.com

Її смак незвичайно пікантний, а ніжне м’ясо просто тане в роті. До того ж і зовнішній вигляд у страви дуже ефектний, тож на новорічному столі вона буде вельми доречною.

Знадобляться: свинина (м’якоть, одним шматком) — 1,2 кг, сир твердий — 170 г, майонез — 140 г, курага — 120 г, чорнослив без кісточок — 120 г, імбир свіжий (корінь) — 30 г, гірчиця в зернах — 4 ч. л., коньяк — 30 мл, мускатний горіх мелений — 0,5 ч. л., перець чорний мелений — за смаком, сіль — 2 ч. л., вода — 100‒130 мл.

Сир нарізати тонкими прямокутними пластинками. М’ясо вимити й обсушити паперовим рушником. Зробити на м’ясі поперечні надрізи, не дорізаючи до кінця 0,5‒1 см. Ширина скибочок — приблизно 2 см. Імбир очистити, нарізати тонкими пластинками. Курагу та чорнослив промити і викласти в каструльку, додати імбир, коньяк та воду. Довести до кипіння і варити на слабкому вогні, періодично помішуючи, до м’якості сухофруктів та випаровування всієї рідини, близько 5 хвилин. Потім відставити каструльку й залишити сухофрукти остигати. М’ясо промазати по всій поверхні та всередині надрізів 1 ст. л. майонезу. У майонез, що залишився, додати гірчицю, мелений перець, мускатний горіх і сіль. Перемішати отриманий соус до однорідності. Вкласти в кожний надріз м’ясної «гармошки» по 2 шт. чорносливу, по 2 шт. кураги та пластинку сиру, заповнивши так усю «гармошку». Робити це буде найзручніше, якщо помістити м’ясо у форму для запікання, а потім уже вкладати сухофрукти та сир. Промазати м’ясо майонезно-гірчичним соусом з усіх боків, накрити фольгою і поставити в холодильник на 2 години. Як сплине цей час, витягнути м’ясо, поставити в попередньо розігріту до 200 °С духовку й запікати протягом 1,5‒2 години. Потім форму вийняти, прибрати фольгу, полити м’ясо соком, що виділився, і знову поставити в духовку на 10‒15 хвилин, щоб м’ясо підрум’янилося. Готову «гармошку» полити наостанок соком, що виділився, і дати страві трохи охолонути-«дозріти». Після цього викласти м’ясо на блюдо і подати до столу. Як соус можна використати сік, що залишився у формі.

 

Качка маринована запечена

Фото: smakotainfo.com

Ця страва має дві дуже позитивні риси. По-перше, дозволяє дещо розвантажити господарку напередодні новорічної ночі, адже починати процес приготування слід за 2‒3 дні до святкування. А по-друге, маринування дозволяє зробити не жорсткою навіть ту птицю, щодо якої немає впевненості у м’якості.

Знадобляться:  качка — 1 шт., цибуля ріпчаста — 2 шт., оцет (9 %) — 0,5 склянки, перець чорний горошком — 5‒7 горошин, лавровий лист — 1‒2 шт., часник — за потребою, майонез — 50 г, сметана — 100 г, борошно — 1 ч. л., сіль — за потребою, вода — 1 л.

Нарізати цибулю кільцями. Підготовлену качку вимити, обкласти кружальцями цибулі. Воду зі спеціями довести до кипіння, додати оцет, остудити. Залити качку охололим маринадом і поставити в холодильник на 2‒3 дні. Кожного дня тушку слід перевертати. Безпосередньо перед приготуванням качку обсушити марлею, натерти сіллю з товченим часником, змастити майонезом і запікати в попередньо нагрітій до 240 °С духовці до готовності, час від часу поливаючи соком, що утворився. Коли птиця трохи підрум’яниться, обкласти її цибулею з маринаду. Готову качку викласти на блюдо, розрізати, обкласти відвареною картоплею, полити соусом. Для приготування соусу сметану змішати з борошном, влити в сік, що утворився під час запікання, і прокип’ятити.

 

Індичка з вином і печерицями