Шипшина: що приготувати, щоб допомогти здоров’ю

06.12.2023 18:20 Корисно
Фото: delfi.lt Фото: delfi.lt

Шипшина має цілющу славу ще з давніх часів. У часи Середньовіччя на її основі виготовляли ліки й олії, які цінувалися на рівні коштовностей і хутра. Чаї, настої та відвари шипшини використовували для лікування шлунково-кишкових захворювань, при подагрі, панкреатиті, ревматизмі, ураженнях кісток та суглобів.

Користь шипшини

Сьогодні вчені впевнені, що шипшина підвищує опірність організму інфекціям, має протизапальну дію, виводить токсини, сприяє підсиленню травлення, стимулює виведення зайвої рідини з організму, покращує серцево-судинну діяльність, нормалізує рівень цукру і холестерину в крові, гальмує процеси старіння.

Вдома можна приготувати корисні напої з нею. Краще використовувати ягоди дикої шипшини, зібраної в екологічно безпечному місці. 

Читайте також, що можна  приготувати з терну – смачного та лікувального

Рецепти народної медицини з шипшиною 

Відвар для схуднення

 2 ст. ложки плодів подрібнити, додати 500 мл води, закрити кришкою, довести до кипіння, варити 15 хвилин. Залишити настоюватися протягом 2 годин. Курс прийому – 3 тижні. Відвар вживати за годину до прийому їжі без цукру.

Настій від артрозу

 20 г подрібнених плодів залити 500 мл окропу, настоювати 8 годин у термосі. Потім процідити через марлю і пити до їди вранці та ввечері по 200–250 грамів. Приймати 1 місяць, потім 1 місяць – перерва.

Раніше ми писали, що робити, якщо вночі німіють руки.

Чай з шипшиною

 З огляду на переваги для здоров’я, смачний та корисний чай з шипшини варто ввести у свій раціон для зміцнення імунітету, при ГРВІ, у період сезонних інфекцій.

Чай з плодів шипшини можна заварювати в каструльці, але набагато зручніше – в термосі. Для цього 3 ст. ложки сухих плодів покласти у термос, залити 1 літром окропу та настоювати ніч.

Дозування: дітям від 4 років – 1 склянка на добу, дорослим – 2 склянки, для схуднення пити чай до 5 разів на день між прийомами їжі.

Увага!

Шипшина впливає на згортання крові, тому її не можна вживати довго, щоб не спровокувати утворення тромбів. Кислоти плода можуть негативно впливати на зубну емаль. Крім цього, препарати рослини стимулюють вироблення жовчі, яка під час тривалого вживання може викликати загострення жовчнокам’яної хвороби. Обережніше треба бути й при гіпертонії, оскільки цілющі ягоди сприяють зниженню верхнього тиску і можуть посилити дію ліків.

Автор: Ірина Мнішек