Медична допомога для ВПО: чи потрібна декларація?

16.07.2022 16:10 Корисно
Фото:dp.informator.ua Фото:dp.informator.ua
Як потрапити до лікаря, якщо маєш статус ВПО? Чи може переселенець отримати необхідне за програмою «Доступні ліки»? Відповіді дає наш юридичний консультант.

–  Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 17 березня 2022 року № 496 «Деякі питання надання первинної медичної допомоги в умовах воєнного стану», громадяни зі статусом внутрішньо переміщеної особи для отримання медичної допомоги можуть звертатися у будь-який заклад охорони здоров’я за своїм вибором, – пояснила завідувачка Рубіжанського бюро правової допомоги Аліна Бобильова. – Але є одна умова: цей заклад повинен мати можливість забезпечити відповідне лікування.

Як запевнила юристка, рецепти на лікарські засоби, які мають право виписувати лікарі для надання первинної медичної допомоги, зокрема на лікарські засоби, які підлягають реімбурсації (тобто виплаті компенсації), виписуються зазначеними лікарями незалежно від наявності у пацієнта (його законного представника) декларації, укладеної відповідно до Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19 березня 2018 року № 503.

Також за потреби (у випадку погіршення стану здоров’я, необхідності встановлення діагнозу, проведення планових щеплень) у ВПО є право на звернення у найближчий медичний заклад, до того ж укладати нову декларацію не потрібно. Під час воєнних дій лікарі первинної медичної допомоги ведуть облік переміщених осіб, визначений положенням наказу Міністерства охорони здоров’я України від 17 березня 2022 року № 496 «Деякі питання надання первинної медичної допомоги в умовах воєнного стану».

– Електронні рецепти за програмою «Доступні ліки» на лікування хвороб: серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми чи діабету в разі технічної неможливості видачі такого документа сімейним лікарем, який раніше лікував пацієнта, можуть видаватись іншим сімейним лікарем, який надає первинну медичну допомогу, без попереднього укладання декларації на отримання первинної медичної допомоги, – підкреслила Аліна Бобильова. 

Юристка зауважила також, що рецепти за програмою «Доступні ліки» можна отримати зараз і у паперовій формі.