Як зберегти картоплю взимку без льоху

30.10.2022 17:11 Корисно
Звичайно, найефективніший спосіб зберігання картоплі – це в льоху, з потрібною температурою та вологістю, у дерев’яних ящиках. Але це – в ідеалі. На жаль, у реаліях війни ті, хто раніше на Харківщині купував картоплю «на зараз», задумалися про те, як її запасти – а отже, зберегти. А льохи є далеко не в усіх.

Оптимальні умови зберігання картоплі – температура +2…+4 градуси (за таких показників бульби перебувають у пасивному стані, всі хімічні процеси уповільнені, паростки не пробиваються, але й картопля не мерзне), темрява, вентиляція, вологість повітря 70–85 %, захист від шкідників: слимаків, мокриць, мишей, щурів.

За мінусових температур крохмаль, що міститься в картоплі, перетворюється на цукор  –  вона стає солодкуватою та несмачною. Низька вологість призводить до того, що вона стає сухою, в’ялою, втрачає соковитість. Від високих температур бульби починають проростати. Підвищена вологість сприяє появі плісняви ​​та гнилі. Коли потрапляє світло на картоплю, то  в ній утворюєься  соланін – отруйна речовина. Його зовнішня ознака – поява на поверхні бульб зелених плям.

 У квартирі

Забезпечити потрібну температуру у квартирі для картоплі неможливо, тому треба шукати максимально прохолодне місце – в коридорі біля дверей, біля балкона чи під вікном, якщо там немає радіатора опалення.
Найкраще зберігати її в мішках з натуральної тканини – так бульби краще провітрюватимуться. Щоб картопля не відсиріла і не почала гнити, поверх мішків можна покласти буряк або суху солому.

Якщо у квартирі немає прохолодних місць, то можна домовитися із сусідами та розмістити картоплю у під’їзній «кишені» чи тамбурі. В такому разі можна використовувати дерев’яні ящики. Слід пам’ятати, що в теплі термін зберігання врожаю значно скоротиться. Щоб трохи подовжити його, можна зробити таке: взяти невелику пластикову ємність, прорізати в ній 30-40 невеликих отворів, покласти в ємність вологу тканину і помістити її всередині ящика з картоплею.

Якщо у вас є засклена лоджія – то ви король становища. Коли плюсова температура за вікном, то зберігання не буде особливо складним. Оптимальна температура на лоджії зберігається і за невеликих морозів. І ваше головне завдання полягає лише в тому, щоб уберегти картоплю від потрапляння сонячного світла та різких перепадів температури. Тут вам допоможуть старі ковдри або ж старий верхній одяг – укутайте гарненько вашу картоплю, але не забувайте час від часу наглядати за її станом.

Найпростіший спосіб збереження картоплі у міських умовах – купити термошафу. Вона самостійно підтримує необхідну температуру зберігання та здійснює вентиляцію картоплі.

Таку шафу, до речі, нескладно зробити самим. Зробіть ящик з подвійними стінками; між стінками помістіть утеплювач (пінопласт, тирсу та ін.); на дні ящика розташуйте лампочки розжарювання, поміщені в захисні світлоізолюючі металеві кожухи (в систему також вбудовується термореле). Замість ламп можна встановити пластикову трубу, в якій розмістити фен та іноді підігрівати повітря. Цей спосіб – з феном – не найзручніший і доволі енергоємний, але це краще, ніж замерзлі запаси картоплі.

У приватному будинку без льоху

Сіни, комора, прохолодна прихожа – усі ці місця підійдуть для зберігання картоплі так само, як і у квартирі. Але є і нестандартний спосіб зберігання в ямі. Картопля в такий спосїб зберігається дуже добре, але є істотний недолік: дістати її з ями можна тільки навесні. Тому цей спосіб підходить для зберігання насіннєвого матеріалу або для закладання картоплі на весну, а питання зимового зберігання доведеться вирішувати інакше.

Щоб зберегти картоплю в ямі, потрібно вибрати на присадибній ділянці місце, яке не підтоплюється водою. Викопайте яму глибиною близько півтора метра; її площа залежить від обсягу врожаю, що закладається. На дні влаштуйте дренаж – для цього по краях зробіть кілька канавок глибиною 10 см.

Обкладіть дно та стінки соломою. З першими заморозками помістіть бульби в яму. Сховище необхідно заповнити так, щоб до верхнього краю залишалося близько 30-40 см. Накрийте запаси шаром соломи. Насипте над сховищем земляний пагорб висотою 50-80 см (він повинен перекривати стіни в боки більш ніж на 1 метр). Якщо надворі сильні морози, то додатково накрийте пагорб шаром снігу, соломи  чи іншого теплоізолюючого матеріалу. Розкрити яму можна буде навесні тільки після того, як зійде сніг і земля підсохне.