На Святвечір та Різдво: два оригінальні рецепти до святкового столу

20.12.2023 17:20 Корисно

На Святвечір на стіл традиційно ставили 12 пісних страв, адже це був останній день посту. Тому й готували страви без молока, м’яса, яєць та сметани. Різдвяний стіл має бути скромнішим ніж новорічний, адже сенс його – прославлення Христа, а не їжа сама по собі.   

Стіл на ці свята – не просто святковий: кожна страва має своє символічне значення. Кутя на Святвечір символізує вічність, узвар – очищення тіла і душі, вареники – ситість та достаток, голубці – мир та злагоду, гриби – продовження роду та плодовитість, страви з капустою – єднання, страви з квасолею та горохом –  весну та оновлення, пампухи – солодке життя, а риба – взагалі символ християнства.

Горохові січеники на Різдво

Надаємо рецепт традиційної страви на Святвечір – січеники з гороху, які символізують сльози Божої матері, пролиті за гріхи людства. 

Знадобляться:

  • Крупа горохова – 2 склянки
  • Холодна вода – 1,5 л
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Панірувальні сухарі – 3 ст. л.
  • Сіль та чорний перець – за смаком

Важливо використовувати шліфовану горохову крупу. Промити та покласти її у глибоку велику каструлю. Залити прохолодною водою та залишити на ніч або на 4–6 годин. 

Потім пересипати горох у друшляк та промити. Потримати друшляк над каструлею або над раковиною, щоб стекла зайва рідина.

Очистити цибулю та нарізати її кубиками.

Дуже добре подрібніти горох разом із цибулею у блендері або пропустити через м’ясорубку 2 рази. Додати у фарш сіль та перець за смаком. Добре перемішати.

Підготувати тарілку з панірувальними сухарями.

Сформувати з фаршу котлетки та обваляти в сухарях.

Розігріти у сковороді на середньому вогні олію. Посмажити котлети по 2–3 хвилини з кожного боку.Викласти готові січеники на блюдо і накрити паперовими рушниками. Смачного!

«Швидкий» холодець із свинини

Наступного дня – на Різдво, коли піст закінчився, господиня виставляє на стіл м’ясні страви, і на почесному місці завжди був холодець. Як приготувати його таким чином, щоб він гарантовано застиг, і на це не витратити цілу добу? Скористайтеся цим рецептом.

Знадобляться:

  • Нежирна свинина – 500 г 
  •  Вода – 2 л 
  •  Желатин – 30 г
  •  Часник – 2–3 зубчики
  •  Духмяний перець  – 3–4 горошини
  • Лавровий лист – 2–3 шт.
  •  Сіль  – за смаком

Свинину зачистити від плівки, нарізати невеликими шматками, покласти у каструлю з водою, довести до кипіння й варити 2–3 хвилини. Зняти піну.

Злити воду й ретельно промити шматочки свинини. 

М’ясо знову покласти в каструлю та залити чистою водою, додати 2–3 зубчики розчавленого часнику, духмяний перець, лавровий лист, сіль і готувати на малому вогні упродовж години. 

Готове м’ясо дістати з каструлі, розібрати на волокна та викласти у спеціальні форми чи лотки.

У гарячий бульйон додати замочений заздалегідь та проціджений желатин. Залити цим розчином форми чи лотки з м’ясом. Коли бульйон охолоне, переставити посуд у холодильник і залишити на 2–3 години для застигання.

Подати холодець можна з таким соусом: подрібнити 2 зубчики часнику, додати 1/4 гострого перцю чилі та 2 ч. л. білого хрону, ретельно перемішати. 

Раніше ми писали також про те, як приготувати мариновану або квашену капусту за всіма правилами

Автор: Ірина Мнішек