Готуємо мариновану цибулю: корисну закуску в сезон застуд

17.12.2023 13:10 Корисно
Фото: one.ua Фото: one.ua

Цибуля – унікальний овоч: він має мало калорій, але багато клітковини, вітамінів та мінералів. Тому страви з неї, особливо взимку, стануть у пригоді і тим, хто полюбляє гостреньке, й тим, хто хоче урізноманітнити меню без зайвих калорій.  

Користь цибулі

Цибулю вважали лікувальною рослиною з давніх часів, використовуючи і у вигляді настоїв, відварів і сиропів для полегшення болю та запалень в організмі. Українці століттями використовували цибулю для полегшення симптомів застуди, покращення імунітету, очищення організму та зниження запалень. І хоча повірити в те, що цибуля – панацея, складно, деякі її властивості таки правдиві, і тепер їх доволі просто пояснити науково.

Цей овоч містить особливо багато вітаміну С, поживної речовини, яка бере участь у регуляції імунітету, виробленні колагену, відновленні тканин і засвоєнні заліза. Вітамін С також діє як потужний антиоксидант в організмі, захищаючи клітини від пошкоджень.

Цибуля багата на вітаміни групи B, включно з фолієвою кислотою та вітаміном B6, які відіграють ключову роль у метаболізмі, виробництві еритроцитів і функції нервів.

Вона є хорошим джерелом калію, мінералу, що відіграє важливу роль у роботі нирок, скороченні м’язів, нормальній роботі клітин. Більшість людей не з’їдає рекомендовану добову норму калію, тому цибуля тут хороший помічник. 

Цибуля також містить щонайменше 17 різних різновидів флавоноїдних антиоксидантів, котрі знижують запалення в організмі. 

Ви вже переконались, що страви з цибулі – справжній лікувальний та оздоровлюючий скарб? Тоді тримайте два рецепти маринованої цибулі. 

Цибуля за формулою 1:2:3

Це дуже простий рецепт, який добре запам’ятовується завдяки пропорції інгредієнтів – на 1 частину солі треба взяти одну частину цукру, дві частини оцту і три частини води.

Знадобляться: 

  • 200 г цибулі (червона, біла, ріпчаста)
  • 50 г цукру
  • 50 г солі
  • 100 г оцту 6 %
  • 150 мл теплої води
  • 2 горошини духмяного перцю
  • 1 бутон гвоздики
  • 1 лавровий лист (за бажанням)
  • дрібка куркуми (за бажанням)

Почистіть цибулю, наріжте півкільцями. 

У теплу воду (40–45 градусів) покладіть сіль та цукор, добре перемішайте до розчинення. Додайте оцет. Ще раз перемішайте та дайте охолонути.

Залийте півкільця цибулі маринадом, додайте духмяного перцю та гвоздику. За бажанням також покладіть невеликий лавровий лист або його половинку. 

Якщо маринуєте ріпчасту цибулю, за бажанням всипте дрібку куркуми – вона набуде гарного жовтенького кольору.
Закрийте кришкою та залишіть цибулю маринуватися у кімнатній температурі. 

Для маринування білої та червоної цибулі достатньо 1 години, для ріпчастої – 3 години, бо вона має більш інтенсивний гіркий смак. Якщо плануєте її одразу використовувати, то повністю злийте маринад. Якщо ні, то переставте в холодильник разом з маринадом та зберігайте до 3 днів.

Раніше ми писали також, як приготувати мариновану або квашену капусту за всіма правилами.

Маринована цибуля «Дві хвилинки»

Маринована цибуля за цим рецептом не потребує навіть годинного очікування – її можна їсти відразу.

Знадобляться:

  • 1 цибуля 
  • окріп
  • холодна вода 
  • сіль та цукор за смаком (базова пропорція – на 1,2 ч. л. солі 1 ч. л. цукру)
  • 2 ст. л. оцту

Підготуйте цибулю – почистіть та наріжте півкільцями.

Ми писали також, як приготувати яблочний штрудель з лаваша

Залийте окропом та перемішайте. Тримайте в окропі (не на вогні), поки не з’явиться неприємний запах (це десь 1 хвилина).
Відразу ж перекладіть цибулю в друшляк та промийте холодною водою.

Додайте сіль та цукор за смаком, перемішайте, додайте оцет та знову перемішайте. За бажанням можна додати зелень.