Насіння: інформація на упаковці, термін придатності і схожості та потрібна кількість

19.01.2020 08:00 Корисно
Фото: mirnov.ru Фото: mirnov.ru
Щоб не довелося шкодувати через розтринькані гроші й витрачений на марну роботу час, слід уважно вивчити все, що стосується потенційного посадкового матеріалу.

Виробник має поінформувати

Фото: sztuczne-kwiaty.com.pl

Насамперед необхідно звернути увагу на упаковку. На ній обов’язково повинні бути присутніми:

— назва культури й сорту;

— відомості про виробника, його назву, точну поштову адресу, телефон, e‑mail;

— строк придатності з точністю до місяця, номер партії, дата фасування;

— вага в грамах або кількість насінин у штуках;

— відповідність насіння стандарту із зазначенням його номера й позначка про перевірку на схожість.

Не завадить і додаткова інформація:

— номер пакувальника;

— фотографія рослини;

— опис сортових якостей;

— рекомендації з агротехніки із зазначенням термінів та умов сівби, висадки, збирання.

 

Термін придатності — є нюанси…

Хоча ми й прагнемо до Європейської спільноти, але наші стандарти поки що не уніфіковані. Зокрема, і маркування імпортного й вітчизняного насіння різне. Основна відмінність – у рекомендованих термінах застосування. На «наших» пакетиках частіше вказують термін придатності. Це означає, що до зазначеного терміну насіння ще сходитиме, але його схожість залежить від термінів зберігання, та її стандартні значення не гарантуються протягом усього зазначеного періоду.

Український Держстандарт вимагає (саме — вимагає) нанесення на пакет усього двох позначень: «Рік врожаю», від якого легко відрахувати термін зберігання насіння тієї чи іншої культури і «Висіяти до...» — щоб дачнику й вираховувати не доводилося. За відсутності таких позначень є ризик купити кота в мішку — може, зійде, а може, й ні. Наприклад, якщо термін фасування насіння, скажімо, огірків, — березень 2016 року, то це лише означає, що в березні їх перевірили і дали гарантію схожості на 8 (!) місяців, а не на 4 роки —  термін збереження схожості насіння огірка взагалі. Адже фасувати могли і за рік, і за два після збирання врожаю. Начебто, все за законом, а хто необізнаний — може використати занадто старе насіння.

На імпортних упаковках зазвичай вказано термін дії аналізу на схожість. Це означає, що значення параметра, визначене під час сертифікації та записане в сертифікат або довідку, до вказаної дати буде збережено. До речі, термін зберігання насіння залежить і від виду упаковки — захищене фольгою зберігаються трохи довше.

Фото: klumba.guru

Ну, а для тих, хто має запаси свого насіння, пропонуємо табличку, де вказано, скільки можна його зберігати без поганих наслідків щодо схожості, адже упаковки з такими даними до нього не додається. 

Культура

Термін збереження схожості, років

Базилік

4–5

Баклажан

2–4

Боби

4–5

Бруква

3–4

Буряк

4–5

Гарбуз

5–7

Гісоп

1–2

Горох

5–6

Диня

3–5

Кабачки

6–8

Кавун

5–6

Капуста (всі види)

3–5

Квасоля

5–6

Кріп

2–3

Кукурудза

5–6

Мангольд

4–5

Морква

2–3

М’ята

2–3

Огірок

6–7

Пастернак

1–2

Перець

3

Петрушка

1–2

Редис

2–4

Редька

3–4

Салат

4–6

Селера

1–2

Спаржа

2–3

Тмин

2–3

Томат

5–7

Турнепс

3–5

Фенхель

2–3

Фізаліс

4–5

Цибуля (всі види)

2–3

Цикорій

3–5

Шпинат

3–5

Щавель

2–3

 Скільки потрібно насіння

Крім якості насіння, господарю потрібно визначитися і з його кількістю. Адже витрачати гроші на елітний (а він таки дорогенький!) посадковий матеріал, який виявиться зайвим, не надто хочеться.

Фото: rastenievod.com

Так само, як і шукати потрібну культуру, коли вже горить її висівати, а насіння не вистачає — теж зайвий клопіт у гарячу пору. Тож наведемо орієнтовну кількість насіння на рядок довжиною 10 м:

буряку — 4–5 г,

гарбуза — 4 г,

кабачків — 8 г,

моркви — 2–3 г,

огірків — 3 г,

петрушки — 2 г,

редису — 8 г,

салату — 1,3 г,

цибулі ріпчастої — 5 г.