Натуральний мед: як його вибрати

07.08.2018 09:00 Корисно
eda-land.ru eda-land.ru
На базарі, на спеціалізованому ярмарку, просто в телефонній розмові зі знайомим пропонують купити мед нового сезону — адже сезон у самому розпалі. Як не помилитися і придбати нехай і недешевий, але гарантовано якісний натуральний мед?

Як нас дурять
Найбільш віддалений від натурального меду продукт — штучний мед, його отримують шляхом інверсії сахарози (утворенням глюкози і фруктози) у слабокислому середовищі з використанням лимонної кислоти, ароматизаторів, а іноді і барвників — як натуральних (квітки звіробою і шафрану, листя чаю), так і, у гіршому випадку, «хімії». Основою для виробництва такого ерзацу є буряковий або тростинний цукор, кукурудза, сік або м’якоть дині чи кавуна. Цей продукт не містить корисних ферментів і не має природного аромату.
Буває й таке, що «виготовляють» такий собі змішаний продукт, коли беруть певну частину натурального меду, але його об’єми збільшують у рази за допомогою всіляких домішок. Для надання такому продукту якісного і натурального вигляду виробники і продавці можуть вдатися до різних хитрощів: додають глину, крейду, желатин, гіпс, патоку, борошно і навіть клей. Користі від такого меду набагато менше, ніж шкоди.

Фото: pchelandiya.net

Є і так би мовити «безпечні» види обману покупців: це коли мед не містить зовсім чи містить значно менше корисних речовин. Такий продукт отримують, коли під час медозбору підгодовують бджіл перегрітим медом або сиропом. А ще — коли розтоплюють мед, не дотримуючись технології процесу.
Доволі часто також дешевший мед видають за дорожчий (приміром, соняшниковий за липовий) — це дуже неприємно, але хоча б небезпечно.

За своїм графіком
Натуральний мед буде рідким тільки в перші місяці після викачування. Потім він починає кристалізуватися, причому різні сорти меду по-різному. І вибираючи мед, потрібно звернути увагу на те, чи відповідає вид «заявленого» сорту тому, яким він має бути в цей період. Адже якщо вам пропонують рідкий мед, а він уже мав до моменту продажу закристалізуватися, то це у кращому випадку «пересортиця», а в гіршому… самі знаєте що.
Отже, акацієвий мед кристалізується вкрай повільно, він може залишатися рідким до трьох років. Гречаний — трохи швидше, але теж доволі повільно. Липовий мед кристалізується середніми темпами (до декількох місяців). Найшвидше кристалізується соняшниковий мед — йому для цього може вистачити навіть двох тижнів. Терміни кристалізації квіткового меду можуть бути дуже різними — це залежить від квітів, з яких було зібрано нектар.

Фото: apigreen.ru
Умови зберігання — температура і вологість повітря; перепади температури у приміщенні; матеріал, з якого зроблено тару; навіть те, ближче до її стінок чи до середини зберігався продукт — теж впливають на процес кристалізації навіть одного й того самого виду меду.
Розмір кристалів теж у різних сортів меду різний. Приміром, соняшниковий мед грубозернистий, розмір кристалів у ньому більший за 0,5 мм. Гречаний — дрібнозернистий, кристали видно неозброєним оком, але вони дрібніші за 0,5 мм. Мед різнотрав’я схожий на масло, його кристали геть невиразні. Якщо мед натуральний, то під час кристалізації він не втрачає своїх корисних властивостей.
Іноді зверху на меду утворюється тоненька пузирчаста біла плівочка або тонкий білий шар. Це плівка з глюкози, її утворення — цілком природний процес, мед із таким покриттям не втрачає своїх властивостей.

Експрес-перевірка
І наостанок — про те, що актуально для будь-якого сорту меду.
Якщо мед пахне «по-справжньому», це, на жаль, уже не може бути ознакою його натуральності: сучасні штучні ароматизатори здатні перетворити на духмяний продукт що завгодно.
А от за смаком ще можна дещо визначити. Після куштування справжнього меду залишається таке враження, що горло «дере». Кислуватий присмак може означати, що продукт було викачано завчасно, він незрілий. А от карамельний присмак сигналізує, що продукт міг бути розтоплений, причому без додержання правил.
Далі варто подивитися, як мед ллється з ложки — це допоможе визначити, чи не розбавляли його.

Фото: ru.korzonews.info

Якісний продукт, не розбавлений водою, тече густою цівкою, лягає плавно своєрідною гіркою і розправляється в лічені секунди. Якщо ложку покрутити, він почне накручуватися, а розбавлений — ні, бо стікає набагато швидше.
Вміст цукру виявить такий тест. Краплю меду розтирають між пальцями. Якщо продукт натуральний, він безпроблемно розтирається, після чого дуже швидко всмоктується у шкіру. Якщо мед виготовлено з цукрового сиропу, то він скочується у грудочку і не вбирається у шкірні покриви.
І, нарешті, як визначити, чи не загущено крохмалем розбавлений мед або навіть сироп? Допоможе йод. Якщо крапнути ним на медову пробу, то забарвлення її у фіолетовий колір свідчитиме про наявність крохмалю.

Фото: gx.net.ua
Тим, хто полюбляє рідкий мед, варто пам’ятати, що надовго в такому стані він може залишатися у стільниках. Щоб їх зберігати, стільники найкраще щільно загорнути в харчову плівку, після чого тримати в сухому прохолодному місці без доступу світла. Запечатані бджолами стільники (їх поверхня прикрита білуватою плівочкою) можуть зберігатися протягом десятиліть.

Бджолині бувальщини
Буває й таке, що і продавець не бреше, і мед не надто якісний. Це коли пасічника підводять його підопічні. Пенсіонерка Ніна Іванівна розповіла саме про таку ситуацію:
— Мій дідусь тримав пасіку майже все життя, навіть у роки війни. І от якось до нього прийшов сусід, такий самий бджоляр, і приголомшив звісткою, що дідусеві бджоли його вулики обкрадають. Звичайно ж, дід Іван почав вимагати бодай якихось доказів такого «злодійства» — і отримав їх. Сусід пояснив, що покрив вічка своїх вуликів крейдою, а потім перевірив вічка вуликів на сусідській пасіці і побачив там сліди крейди. Тож виходило, що він був правий, і дідусеві бджоли замість нектару збирали вже готовий мед.
Звичайно, такий мед за корисними властивостями поступається «виготовленому» з нектару.

Фото: myanimals.org.ua
А ще не радять купувати мед у тих бджолярів, пасіки яких стоять неподалік цукрових заводів. Адже бджоли, як будь-яка жива істота у природі, шукають здобич там, де її легше «вполювати». А виробництво цукру передбачає наявність великої кількості солодкого продукту — і готового, і у виді супутніх рідин. Тож і несе комаха у вулик замість нектару цукор, і мед виходить не такий якісний.