Як вибрати якісний натуральний мед

11.10.2020 17:00 Корисно
Фото: yaprelest.ru Фото: yaprelest.ru
Натуральний мед – продукт, відомий своїми лікувальними та профілактичними властивостями. На що звернути увагу в його виборі, розповідає генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко.

Властивості меду залежать від його зрілості, умов зберігання і способів обробки. Для отримання доброякісного меду потрібно, щоб він дозрів у стільниках. Незрілий мед має підвищений вміст води, сахарози, низьку активність ферментів і меншу кількість вітамінів; він швидко псується, закисає і має неприємний смак.

Оскільки натуральний мед коштує доволі дорого, його часто підробляють. Найпоширеніші способи фальсифікації:

  1. Підмішування цукру або сиропу в мед.
  2. Продаж цукрового меду (того, що отримали при згодовуванні бджолам цукрового сиропу) під виглядом натурального.
  3. Продаж штучного меду – отриманого з цукру без участі бджіл.
  4. Нагрівання старого меду, щоб продати його як свіжий.

Відрізнити справжній мед від підробки доволі складно навіть фахівцю.

Чим загрожує підробка

 Мед, який надходить у продаж населенню «офіційно», повинен перевірятися за декількома показниками. Колір меду може бути від прозорого до темно-жовтого, тому що залежить від пігментів, які містяться в нектарі. Так, білоакацієвий мед майже безбарвний, а гречаний, навпаки, темно-бурштиновий.

Мед не повинен мати ознак бродіння і механічних домішок. Не допускається в ньому і карамельний присмак (це означає, що мед нагрівали).

У лабораторії мед досліджують на вміст води, відновлюваних цукрів і сахарози, а також визначають діастазне число (показник активності ферменту альфа-амілази) і рівень гідроксиметилфурфуролу (це важливий показник, який вказує на нагрівання меду). Деякі виробники розтоплюють мед попереднього врожаю, щоб продавати його рідким, видаючи за свіжий. Але під час нагрівання меду вище 40 градусів у ньому збільшується рівень цього самого гідроксиметилфурфуролу, який є продуктом хімічного руйнування цукрів. Ці сполуки накопичуються в печінці людини, що призводить до порушення біохімічних процесів в організмі. Тому стандарт гранично допустимого вмісту гідроксиметилфурфуролу в меді – не більше 10 мг/кг для вищого ґатунку і не більше 25 мг/кг для першого ґатунку.

Крім того, мед контролюється і на вміст антибіотиків, які іноді потрапляють у кінцевий продукт внаслідок лікування ними бджіл. Прийнято вважати, що навіть мінімальні дози антибіотика провокують таке рідкісне, але небезпечне захворювання, як апластична анемія. А ще мед може псуватись, якщо бджолярі використовували для його зберігання пластикову тару, виготовлену для технічних цілей, або вторинну тару після мийних засобів, фармакологічних препаратів. Часто для зручності бджолярі наливають мед у виготовлені з вторинного поліетилену целофанові мішки і пакети, в яких не можна зберігати харчові продукти, особливо мед.

Скільки меду в банці, або Як його правильно рахувати

Скільки меду в чайній і столовій ложці? Якщо брати стандартну чайну ложку на 5 мл, то вона може містити від 6 до 8 г меду. Стандартна столова ложка може містити від 24 до 28 г меду. Трилітрова банка з медом може важити від 4,1 до 5 кг, а літрова – від 1,7 до 2,1 кг. Проте вага самої трилітрової банки може коливатися від 500 г до 900 г, а вага літрової банки – від 350 г до 600 г.

У чому полягає суть неточності? Річ у тому, що щільність меду залежить від двох факторів: його вологості та температури зберігання. Мед може мати вологість від 15 до 21 %. За усередненим показником у 18 % вологості та якщо його нормально зберігати за температури 20 градусів щільність меду становить 1,403 г/см³, тобто літрова банка містить 1403 г (1,4 кг) меду, трилітрова банка – близько 4,2–4,3 кг меду.

Чим вищі температура зберігання і вологість, тим нижча щільність! Тому продавець повинен рахувати проданий мед, а споживач купувати його у кілограмах, тоді між сторонами не виникне непорозуміння.

Читайте також: Оливкова або соняшникова: як вибрати якісну олію