Навантажувач: класифікація та особливості різних типів техніки

Promo
06.08.2021 10:00 Корисно
Навантажувач — це самохідний транспортний засіб, який служить для захоплення, підйому, переміщення та складування вантажів. Ці машини широко використовуються у вантажоперевезеннях, комунальному господарстві, будівництві та в інших галузях промисловості.

Навантажувач — це самохідний транспортний засіб, який служить для захоплення, підйому, переміщення та складування вантажів. Ці машини широко використовуються у вантажоперевезеннях, комунальному господарстві, будівництві та в інших галузях промисловості. Вони значно полегшують процес переміщення матеріалів і товарів, підвищують продуктивність праці. Можуть використовуватися в закритих приміщеннях і на вулиці.

Класифікація машин

Навантажувачі класифікують залежно від типу робіт, які вони можуть виконувати. Всі пристрої поділяються на вилочні й ковшові.

Машини першого типу призначені для переміщення піддонів та коробів на складах, а також для навантаження товарів і матеріалів в транспортні засоби. Вила, за допомогою яких відбувається перевезення виробів, являють собою міцні металеві смуги, зігнуті під прямим кутом. Особлива конструкція механізму захоплення дозволяє також транспортувати рулони, бочки, різні нестандартні ємності.

Розрізняють такі види даних пристроїв:

  • фронтальні. У їхній конструкції вила перебувають в передній частині машини;
  • бічні. Щогла з кареткою розташовуються збоку (підходять для фур з обхідним завантаженням);
  • сайдшіфтери. Мають підйомний механізм зі зміщеною вбік конструкцією вил та додатковим гідравлічним приладом.

Навантажувачі даного типу переміщаються на колесах, можуть комплектуватися пневматичними або цільними шинами. Від того, у які покришки «взута» техніка, залежить її ефективність при виконанні різних завдань. Перші зручні для операцій на відкритих майданчиках, де зустрічається нерівна дорожня поверхня та різне покриття. Техніка з суцільнолитими шинами використовується всередині будівель, а також у місцях, де існує небезпека проколу покришок.

Пристрої другого виду мають один або кілька ковшів. Залежно від роду робіт використовують черпала різного об'єму. Призначення спецтехніки такого типу — виїмка та перенесення піску, щебеню, гравію, а також сміттєвих накопичень та снігу.

Одноковшеві навантажувачі поділяються на різновиди:

  • фронтальні. Робочий вузол кріпиться попереду машини на телескопічну стрілу за допомогою шарнірів, що дозволяє змінювати розташування ковша.
  • статичні, без можливості повороту. Кріплення механізму виїмки фіксується також у передній частині.
  • неповноповоротні. Робочий орган може розміщуватися спереду або збоку.

Вся одноківшева техніка працює в циклічному режимі. Основна характеристика подібних пристроїв — це вантажопідйомність. Багатоковшеві машини працюють у безперервному режимі. Крім кількох ковшів, розташованих на транспортерній стрічці, у них є механізм розпушування, який відповідає за подачу ґрунту або іншого насипного матеріалу.

Джерело: https://agrimatco.ua/category/navantazhuvachi  

Автор: Тамара Кіч