Новини карантину в Україні: як довго протримаються обмеження та чи треба чекати тотального локдауну

03.11.2021 13:00 Корисно
Більшість областей України та Київ вже опинились в «червоній зоні», де вступили в дію суворі обмеження. Прем'єр-міністр проти введення загального локдауну, а міністр охорони здоров'я наголосив, що локдаун можливий, якщо всі регіони стануть «червоними».

«Червоні» обмеження в Києві та регіонах

Станом на 1 листопада 15 українських областей в «червоній зоні», ще 8 регіонів в «помаранчевій зоні». Наразі лише 2 області: Кіровоградська та Закарпатська задовольняють вимогам «жовтого» рівню епід небезпеки. Обмеження в «червоних» областях стосуються роботи:

  • закладів харчування (за винятком замовлень на винос, адресного доставлення їжі);
  • ТРЦ та розважальних закладів;
  • ринків непродовольчих товарів;
  • спортзалів, фітнес-центрів, басейнів;
  • закладів культури;
  • готелів, хостелів;
  • проведення масових заходів та спортивних змагань.

Обмеження не торкнуться закладів, весь персонал яких має зелені COVID-сертифікати. Як повідомляє портал META.ua, в Києві з 1 листопада також діють «червоні» запобіжні заходи: без негативного ПЦР-тесту або сертифікату громадяни можуть потрапити тільки в аптеки та місця продажу продовольчих товарів. Без згаданих документів не можна навіть скористатись громадським транспортом. Перевіряти документи мають право співробітники держпродспоживслужби, поліцейські, санітарні лікарі та провідники (у залізничному транспорті). Сертифікати можна надавати як в цифровому, так і паперовому вигляді. Також документи будуть перевіряти в ТРЦ та закладах харчування.

Прем'єр-міністр сподівається, що Україна зможе уникнути загального локдауну, який негативно вплине на економіку, яка тільки почала потроху відновлюватись. А голова Мінздраву сповістив: якщо всі регіони стануть «червоними», то уникнути тотального карантину буде неможливо.

Скільки триватимуть суворі обмеження

В Мінздраві відмітили, що досвід попередніх запроваджень «червоних зон» показав, що середній строк суворих обмежень дає результат протягом від 3 тижнів до 37 діб. Тритижневі обмежувальні заходи дозволяють стабілізувати епідемічну ситуацію. Конче необхідно проводити роботу з групами ризику, продовжувати вакцинацію, здійснювати контроль за протиепідемічними заходами.

Віктор Ляшко на дистанційній нараді 1 листопада відмітив, що в областях, які першими запровадили у себе суворий карантин, спостерігається стабілізація КОВІД-показників. Зокрема, це Запорізька, Херсонська та Донецька області: в цих регіонах стабілізувалась динаміка кількості госпіталізацій та приросту нових випадків хвороби.