П'ять бабусиних рецептів проти фітофтори

25.08.2023 18:20 Корисно
Фото: leto.ua Фото: leto.ua

Вийшли на город – й раптом побачили на листях ваших улюблених помідорів чорні плями? Негайно рятуйте ваш урожай від підступної фітофтори! Серед іншого, її появі сприяють різкі коливання температури, а не тільки надмірна вологість або загущені посадки.

Відомо, що грибок фітофтори спочатку уражає листя томатів, потім плавно перебирається на стебло і, врешті-решт, добирається до плоду. Чорні плями покривають рослину, а листя зовсім засихає. Фітофтора переходить з одного куща на інший і дуже швидко може знищити весь урожай. Тому діяти треба негайно.

Обірвіть листки з почорнілими плямами та знищіть їх. Якщо заражений увесь кущ – видаляйте його цілком і безжалісно. А далі – готуйте лікувальний розчин з арсеналу народних рецептів.

  1. Молочну сироватку розведіть з водою у пропорції 1:1 та обприскайте листя. Повторювати можна щодня.
  2. Молоко з йодом (на 1 л молока – 15 крапель йоду) розведіть 10 л води та обприскуйте раз на два тижні.
  3. Сіль (1 склянка) розведіть у 10 л води та обприскайте помідори, якщо вони ще зелені. Цей засіб застосовується 1 раз на місяць.
  4. Дріжджі (100 г на 10 л води) – розведіть і обробляйте рослини, але це є дієвим засобом тільки при перших проявах фітофтори.
  5. Часник з марганцівкою (100 г часнику, 1 г марганцівки). Приготуйте розчин: залийте часник однією склянкою води та настоюйте протягом доби, потім процідіть, доведіть об’єм до 10 л водою, додайте 1 г марганцівки. Обприскувати таким розчином рослини можна кожні 10 днів.

У боротьбі з фітофторою народні методи можуть бути ефективними, але їх слід застосовувати систематично та регулярно. Комбінація декількох методів може дати кращий результат.

Раніше ми писали також,  Як позбутися мурах у домі народними засобами.

Більше корисних порад та рецептів ви знайдете в розділі Корисно на нашому сайті.

Автор: Інна Можейко