Пенсія для тих, хто працює за кордоном: що треба знати

19.01.2022 18:30 Корисно
Згідно із Законом України «Про зайнятість населення», громадяни України мають право працювати за кордоном, якщо така діяльність не заборонена законодавством України та держави перебування. Але для того, щоб за це їм нарахували пенсію, потрібно виконати деякі умови. Які саме – пояснює наш юридичний консультант.

«Як правило, громадяни України працюють за кордоном за трудовим договором, а це означає, що трудові відносини регулюються трудовим законодавством відповідної іноземної держави. У разі якщо трудові права особи були порушені, вона може звернутись до консульської установи України, проте в межах законодавства іноземної держави перебування», – пояснює головний юрист Сєверодонецького місцевого центру з надання БВПД Марина Литовка. Вона радить спочатку довідатися про умови перебування та працевлаш­тування в обраній країні: «Перебування за кордоном має бути легальним, а працевлаштування офіційним, це дозволить отримати соціальний захист та право на пенсійне забезпечення, а також унеможливить порушення трудових прав».

Відносини, що виникають у процесі призначення і виплати пенсій громадянам України, які проживають за її межами, та громадянам інших країн, які переїхали на постійне проживання до Украї­ни, регулюються Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» й іншими нормативно-правовими актами та міжнародними договорами (угодами), згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. Міжнародними договорами (угодами), укладеними Україною з іншими країнами, визначено умови пенсійного забезпечення:

  1. За територіальним принципом – витрати на виплату пенсій здійснює держава, на території якої проживає отримувач (Угорщина, Молдова, Грузія, Азербайджан, Монголія, Румунія, Білорусь та ін.).
  2. За пропорційним принципом – кожна договірна сторона призначає та виплачує пенсію за відповідний страховий (трудовий) стаж, набутий на території держави цієї сторони (Латвія, Литва, Іспанія, Естонія, Словаччина, Чехія, Болгарія, Португалія, Польща та ін.).

    Читайте також: Пенсія для ВПО: що робити, якщо не весь стаж зараховано

«Проте в будь-якому випадку необхідно мати достатню кількість стажу. Тому перед тим, як їхати за кордон, необхідно дізнатись:

– скільки стажу у вас в Украї­ні (в Пенсійному фонді України або на веб-порталі електрон­них послуг Пенсійного фонду України);

– чи є угода з тією країною, де плануєте працювати;

– за яким принципом укладено угоду», – зазначає Марина Литовка.

Крім того, слід дізнатись умови зарахування стажу та призначення пенсії. «Проте якщо в України з країною вашого перебування немає угоди про соціальне та пенсійне страхування, то стаж і зарплата не будуть ураховуватись у призначенні пенсії в Україні», – підкреслює юристка.

Варто зазначити, якщо особі пенсійного віку не вистачає стажу, то його можна докупити, підписавши договір з Державною фіскальною службою та сплативши страхові внески за певний період.