Як оформити пенсію: правила 2022 року

18.01.2022 08:45 Корисно
Питання щодо оформлення пенсії є одним з найпоширеніших. Як це правильно зробити та в які строки; які документи для цього потрібні – пояснює наш юридичний консультант.

Як пояснив адвокат Роман Чумак, сьогодні оформити пенсію в Україні можна двома способами: прийти особисто до відділення Пенсійного фонду України або через веб-портал на сайті Пенсійного фонду України.

Які документи потрібні для оформлення пенсії:

1)            довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;

2)            диплом про освіту денної форми навчання;

3)            трудова книжка;

4)            свідоцтво про шлюб або інший документ, який підтверджує зміну прізвища;

5)            свідоцтво про народ­ження дитини (у випадку, якщо майбутній пенсіонер перебував у відпустці по догляду за дитиною);

6)            довідка про заробітну плату за 60 місяців підряд за період до 2000 року;

7)            довідка про підтвердження пільгового стажу тощо.

Роман Чумак наголосив, що це обов’язково повинні бути оригінали документів. Він зауважив також, що цей перелік не є виключним та може бути розширеним залежно від того, на який вид пенсії виходить особа, та інших конкретних обставин.

Документи про оформлення пенсії подаються особисто до органу Пенсійного фонду України або завантажуються на особисту сторінку до веб-порталу ПФУ. «Слід зазначити, що у випадку подачі документів через веб-портал на сайті ПФУ необхідно завантажувати до системи саме кольорові скан-копії документів, щоб інспектор, який буде аналізувати документи, міг пересвідчитись в існуванні оригіналів», – наголосив Роман Чумак.

Читайте також: Пенсія для ВПО: що робити, якщо не весь стаж зараховано

Згідно з існуючими правилами, заява про призначення пенсії може бути подана за один місяць до дня настання пенсійного віку або протягом трьох місяців з дня настання пенсійного віку. «У такому разі пенсія починає виплачуватись з дня настання пенсійного віку. Якщо вищенаведений строк буде пропущено, то пенсія буде виплачуватись з дня подачі заяви про призначення пенсії», – підкреслив адвокат. Заява про призначення пенсії розглядається протягом 10 днів з дня її подачі.

Для тих, кому 60 років ви­повнилось у 2022 році, мінімально необхідно 29 років стажу.

Автор: Інна Можейко