Масниця: коли та як святкуємо цьогоріч
Масниця, або Колодій, – це стародавнє свято, під час якого люди прощаються із зимою, це час пробудження природи з приходом весни.
Як розрахувати дату початку Масниці-2025
Дату свята Масниці 2025 року можна встановити просто: взяти за «початкову точку» день Великодня; від цієї дати відняти 56 днів (48 днів Великого посту та дні, коли святкують безпосередньо Масляну). Згідно з православним календарем на 2025 рік, Великий піст розпочнеться з понеділка, 3 березня, й триватиме до суботи, 19 квітня. Тим часом Світле Христове Воскресіння (Пасху або Великдень) українці відзначатимуть у неділю, 20 квітня.
Тож Масниця 2025 року розпочнеться 24 лютого і завершиться 2 березня, що і є точною датою святкування в Україні за новим календарем.
Масниця, або Колодій, – це давнє східнослов’янське (зокрема й українське) свято, під час якого люди прощаються із зимою, пробудження природи з приходом весни та сезонного землеробства. Цей період зазвичай відзначається святкуванням, іграми, змаганнями, застіллями та зустрічами з близькими та родичами.
Як стверджують сучасні етнологи та фольклористи, для українців обрядовою їжею під час Масниці або Сиропусного тижня передусім були вареники із сиром, а також налисники (млинці з начинкою). Також зазвичай на Масницю варили капусняк або борщ з рибою.
Масниця: що приготувати
На теренах України основною стравою у Сиропусний тиждень були вареники із сиром. Їх їли з маслом або сметаною. Варили також багато молочних каш, робили різноманітні запіканки, сирники, варили киселі. Тож спробуємо урізноманітнити меню цього тижня, адже масниця – це не тільки вареники, існує багато цікавих традиційних страв. Безсумнівна перевага рецептів – з ними можна експериментувати майже нескінченно.
Солоні сирники
Знадобляться:
- 500 г сиру;
- 3 ст. л. сметани (можна більше або менше, залежно від того, вологий чи сухий сир);
- 2 яйця;
- 50 г твердого сиру;
- 1 ст. л. крохмалю;
- 100 г борошна (краще рисового, але можна й пшеничного);
- сушений кріп;
- гранульований часник;
- спеції, сіль, перець на смак.
Сир зі сметаною перетерти, аби було якнайменше грудочок. Додати яйця, натертий на дрібну тертку твердий сир, борошно та крохмаль, спеції, сушений кріп і часник. Вимісити як тісто, сформувати кульки, злегка приплюснути.
Смажити з обох боків на невеликому вогні під кришкою до готовності. Можна під час приготування додавати на сковорідку трохи води – сирники будуть наче пропарені.
Подавати з тушкованим гарбузом (порізати кубиками гарбуз, обсмажити до золотавої скоринки, додати трохи гранульованого часнику, соєвого соусу, обсмажити пів хвилини, додати води та тушкувати до м’якості. Частину гарбуза збити блендером, викласти пюре на тарілку, потім сирники і гарбуз шматочками).
Малай із сиром
Знадобляться:
- 100 г кукурудзяного борошна;
- 150 г сиру;
- 4 яйця;
- 150 г цукру;
- 0,5 склянки кислої сметани;
- лимонна есенція.
Жовтки розтерти з цукром, всипати перетертий крізь сито сир, додати сметану, борошно та кілька крапель лимонної есенції. Все разом старанно вимісити й залишити на 30 хвилин.
Через пів години масу вимішати з піною збитих білків, викласти у змащену та посипану сухарями форму. Пекти годину за температури 210–250 градусів.
Мачанка
Це традиційна волинська закуска, яку ще називають омочка або гумочка. Для її приготування беруть довільні пропорції сиру та сметани (залежно від бажаної консистенції страви).
Сир перетирають, аби не було грудочок, додають сіль і сметану. Традиційно до страви більше нічого не додавали, в неї вмочували хліб, перепічки, або ж додавали до картоплі. Але можна спробувати додати кріп, спеції та трохи часнику і намащувати на хліб.
Можна спробувати готувати й солодку мачанку – тоді додати зовсім трохи солі, більше цукру чи меду, додати ваніль, корицю та горіхи.
Раніше ми докладно писали про суто українськи традиції святкування Масниці
а також про святкування масниці на Слобожанщині